Παρασκευή 03 Μαΐου 2024 -

Στο Κάιρο ο Μπλίνκεν για να συζητήσει το ενδεχόμενο εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας



 Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφτασε σήμερα στο Κάιρο όπου θα έχει συνομιλίες με Άραβες αξιωματούχους προκειμένου να πιέσουν για την κήρυξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές ότι η χώρα του δεν θα σταματήσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν ξεκίνησε χθες Τετάρτη νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή από τη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τον οποίο συζήτησαν για τον πόλεμο στη Γάζα. «Πιέζουμε για μια άμεση εκεχειρία που θα συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων. Αυτό θα προσφέρει αμέσως ανακούφιση σε τόσους πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν στη Γάζα – παιδιά, γυναίκες, άνδρες», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός στον αραβικό σταθμό al Hadath.

Οι συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας επαναλαμβάνονται αυτή την εβδομάδα στο Κατάρ, αφού το Ισραήλ απέρριψε πρόταση της Χαμάς την προηγούμενη εβδομάδα. Οι δύο πλευρές συζητούν μια εκεχειρία διάρκειας περίπου έξι εβδομάδων, στη διάρκεια των οποίων θα απελευθερωθούν 40 Ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Ωστόσο, η Χαμάς τονίζει ότι θα απελευθερώσει τους ομήρους μόνο στο πλαίσιο συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ το Ισραήλ δηλώνει ότι συζητά μόνο μια προσωρινή παύση. «Πιστεύω ότι το χάσμα μικραίνει και πιστεύω ότι μια συμφωνία είναι πάρα πολύ πιθανή», τόνισε ο Μπλίνκεν στο al Hadath. «Η ισραηλινή ομάδα είναι παρούσα, έχει την εξουσιοδότηση να καταλήξει σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εξέτασαν μαζί την πρόοδο των συνομιλιών, ανακοίνωσαν το γραφείο του Αιγύπτιου προέδρου και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Σίσι υπογράμμισε την ανάγκη για εκεχειρία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα.

Σε αυτή την πόλη στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι.