Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2025 -

Στο αίμα βάφτηκε πάλι η Γάζα



Και δεύτερος Παλαιστίνιος νεκρός -Από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

Σφαγή δίχως τέλος στη Λωρίδα της Γάζας καθώς συνεχίζονται οι αιματηρές διαδηλώσεις στα σύνορα με το Ισραήλ, όπου και σήμερα 15 Μαΐου Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο διαδηλωτή, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους των τοπικών υπηρεσιών Υγείας.

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν εκ νέου σήμερα Τρίτη, αν και λιγότεροι σε σύγκριση με χθες, όταν τουλάχιστον 60 άνθρωποι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από ισραηλινά πυρά και περισσότεροι από 2.400 τραυματίστηκαν.

 Τον 51χρονο άνδρα, ονόματι Νασέρ Γκοράμπ, πυροβόλησαν και σκότωσαν κατά μήκος των συνόρων στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, την ίδια ώρα που χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρίσταντο στις κηδείες των θυμάτων της χθεσινής ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης γιορτάζουν τη «Νάκμπα», την «καταστροφή» που αποτέλεσε για εκείνους η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948 και τον αναγκαστικό εκτοπισμό χιλιάδων Παλαιστινίων που ακολούθησε.

Δείτε βίντεο από τη Λωρίδα της Γάζας:

 

 

Θρήνος στη Λωρίδα της Γάζας για τους 60 νεκρούς
Σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποιήθηκαν οι κηδείες όσων σκοτώθηκαν στις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν με τον ισραηλινό στρατό κατά μήκος των συνόρων του θύλακα με το Ισραήλ χθες, ημέρα των εγκαινίων της νέας αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Οι κηδείες των Παλαιστινίων εξελίχτηκαν σε μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των δολοφονιών από τον Ισραηλινό στρατό, με δεκάδες άτομα και σήμερα να έχουν τραυματιστεί.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν κατά μήκος του τείχους, πετώντας πέτρες προς τους στρατιώτες.

 

Την ώρα που Ισραηλινοί και Αμερικανοί γιόρταζαν την «ιστορική» ημέρα και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους, 59 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 8 ανήλικοι, σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πυρά. Ο απολογισμός αυξήθηκε σήμερα το πρωί με την ανακοίνωση του θανάτου ενός βρέφους οκτώ μηνών επειδή εισέπνευσε δακρυγόνα στη διάρκεια των επεισοδίων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τουλάχιστον 2.400 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, είτε από τα πυρά των Ισραηλινών είτε από την εισπνοή δακρυγόνων, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Ο Χάλιλ αλ Χάγια, ένας αξιωματούχος της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τη Γάζα, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Η Χαμάς, εναντίον της οποίας το Ισραήλ έχει εξαπολύσει τρεις πολέμους από το 2008, στηρίζει το κίνημα των Παλαιστινίων, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών και ότι είναι ειρηνικό. Μέχρι στιγμής οι μαχητές της οργάνωσης δεν έχουν βγάλει τα όπλα, όμως ο αλ Χάγια άφησε να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να αλλάξει.

 

Ο ισραηλινός στρατός, που αμφισβητεί τον χαρακτήρα των κινητοποιήσεων, κατηγορεί τη Χαμάς ότι εκμεταλλεύεται το κίνημα διαμαρτυρίας για να τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας και ότι στέλνει ένοπλους άνδρες να μπερδευτούν με το πλήθος των διαδηλωτών, αν και κάποιο τέτοιο γεγονός δεν έχει γίνει αντιληπτό από τους δεκάδες δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που καλύπτουν τις διαδηλώσεις.

Χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, με τον στρατό να αναμένει νέα βίαια επεισόδια. «Κάθε τρομοκρατική δραστηριότητα θα προκαλέσει σφοδρή αντίδραση», προειδοποίησε.

Το Ισραήλ φοβάται ότι οι Παλαιστίνιοι θα καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα και να διεισδύσουν στο έδαφός του, όπου μπορούν να απειλήσουν πολίτες. Προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε μέσο» για να προστατεύσει τον φράχτη, τους στρατιώτες και τους πολίτες του.

 

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός επισημαίνει ότι δεν κάνει χρήση πραγματικών πυρών, παρά μόνο ως έσχατο μέσο, γεγονός που διαψεύδεται εμφανώς από τον τεράστιο αριθμό των νεκρών διαδηλωτών.

Η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί από τις 30 Μαρτίου τον τόπο έκφρασης ενός μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας που αποκαλείται «Η μεγάλη πορεία της επιστροφής». Στόχος της είναι να υπερασπιστεί το αίτημα των Παλαιστινίων για επιστροφή στα σπίτια από τα οποία αναγκάστηκαν να φύγουν το 1948 με τη δημιουργία του Ισραήλ. Επίσης καταγγέλλει τον ασφυκτικό αποκλεισμό σε είδη πρώτης ανάγκης που επιβάλλεται εδώ και 10 χρόνια στη Γάζα από το Ισραήλ.

 

Στο κίνημα αυτό συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι -άνδρες, γυναίκες και παιδιά- κατά μήκος των συνόρων, με κάποιους από τους οποίους να επιθυμούν να καταστρέψουν τον φράκτη ασφαλείας του Ισραήλ.

Αν και οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι κρατούν απόσταση ασφαλείας από τα ισραηλινά πυρά, ομάδες αποφασισμένων να αψηφήσουν τον θάνατο πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ ή καιόμενα λάστιχα εναντίον των στρατιωτών.

Από τις 30 Μαρτίου 113 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πυρά. Μόνο ένας Ισραηλινός στρατιώτης έχει τραυματιστεί.