Στην Τουρκία θα στέλνει εφεξής τα αποθέματα χρυσού η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας, μετά το νέο κύμα κυρώσεων εις βάρος της κυβέρνησης του Καράκας.
Η Βενεζουέλα, για αρκετά χρόνια, αγόραζε χρυσό από μεταλλωρύχους της χώρας και στη συνέχεια, τον έστελνε στην Ελβετία προκειμένου να πιστοποιηθεί ως μέσο αγοράς συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters και το Sputnik, οι νέες κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας έβαλαν «φρένο» σ' αυτή την πρακτική. Όπως τόνισε ο υπουργός Εξόρυξης, Βίκτορ Κάνο «Φανταστείτε τι θα γινόταν, αν δεν μπορούσαμε να πάρουμε πίσω τον χρυσό μας».
Ως εκ τούτου, η Βενεζουέλα στράφηκε στη γειτονική Τουρκία, με τις δύο χώρες να καταλήγουν σε μία κοινή συμφωνία για τα αποθέματα χρυσού.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί ποιες τουρκικές εταιρείες θα προχωρούν στην πιστοποίηση του χρυσού και ποια θα είναι η ακριβής αξία του μεταφερόμενου πολύτιμου μετάλλου.
Πάντως, από την αρχή του έτους, η κυβέρνηση του Καράκας έχει προβεί στην αγορά 9,1 τόνων χρυσού από μικρούς μεταλλωρύχους, στα νότια της χώρας.
«Μετά την πιστοποίηση, ο χρυσός θα επιστρέφει στη Βενεζουέλα, αποτελώντας μέλος των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας» εξήγησε ο Κάνο.
Ο Κάνο απάντησε σε σχόλια του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χούλιο Μπόρχες, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση πωλεί χρυσό στην Τουρκία σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, η οποία έχει το μερίδιο του λέοντος στο ξένο συνάλλαγμα της χώρας.
«Δεν υπάρχει λαθρεμπόριο χρυσού στην Τουρκία», δήλωσε ο Κάνο, αγνοώντας προφανώς την υπόθεση του Ρεζά Ζαράμπ, που έκανε λαθρεμπόριο χρυσού με το Ιράν, με τις ευλογίες Ερντογάν.
Σημειώνεται ότι πέρυσι, οι ΗΠΑ επέβαλαν μία σειρά κυρώσεων εναντίον της Βενεζουέλας, επικαλούμενες την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υπονόμευση της δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος Nicolas Maduro λέει ότι οι κυρώσεις αποτελούν μέρος ενός «οικονομικού πολέμου».