Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 -

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η κυβέρνηση στην Βρετανία: «Μας εμπόδιζαν να συλλάβουμε τους Πακιστανούς βιαστές» λέει η αστυνομία



Οι κατηγορίες του μεγιστάνα της τεχνολογίας Έλον Μασκ κατά των βρετανικών αρχών και ειδικότερα κατά του πρωθυπουργού Κ.Στάρμερ για «στραβά μάτια» σε χιλιάδες σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης από λαθρομετανάστες επιβεβαιώνονται πλήρως.

Ο σημερινός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, κάλυπτε και ως δημόσιος λειτουργός τα εγκλήματα αυτά που διέπρατταν συμμορίες Πακιστανών κατά κύριο λόγο που είχαν έρθει στην Αγγλία ως… πρόσφυγες.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της παραμονής Πρωτοχρονιάς ο Μασκ αποκάλυψε ότι ο  πρωθυπουργός της Βρετανίας, την περίοδο που ήταν  Διευθυντής της Υπηρεσίας Διώξεων για την Αγγλία και την Ουαλία (2009-2013), δεν ήθελε να προσαγάγει στη δικαιοσύνη «συμμορίες βιαστών».

Έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες έρευνες σχετικά με τον συστηματικό βιασμό νεαρών γυναικών από οργανωμένες συμμορίες από άνδρες πακιστανικής καταγωγής, μεταξύ άλλων στο Rotherham, την Cornwall, το Derbyshire, το Rochdale και το Bristol.

 

«Η σύλληψη του συγκεκριμένου ρεμαλιού μπορεί να διακινδυνεύσει τη δημόσια αναταραχή. Καλύτερα να μιλήσετε με τους «ηγέτες της κοινότητας»…»

Ωστόσο, η επικεφαλής των Συντηρητικών, Κέμι Μπάντενοχ,  -η πρώτη μαύρη σε αυτό το πόστο- κάλεσε για πλήρη εθνική έρευνα για το «σκάνδαλο των συμμοριών βιασμού».

Προηγουμένως, η υπουργός Εσωτερικών, Τζες Φίλιπς, είχε απορρίψει τον Οκτώβριο του 2024, αίτημα του συμβουλίου του Όλνταμ για διεξαγωγή έρευνας υπό την ηγεσία της κυβέρνησης λέγοντας ότι ήταν ευθύνη του Συμβουλίου του Όλνταμ.

Αυτή η αμφιλεγόμενη απόφαση της Φίλιπς, αναφέρθηκε από το GB News και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από τον Έλον Μασκ κάνοντας αναρτήσεις στο X. Έτσι, πήρε έκταση ένα σκάνδαλο «μεγατόνων» που συνεχώς θέλουν να κρύβουν οι ιθίνοντες.

 

Την πρώτη φορά που το βρετανικό κοινό έμαθε πληροφορίες για το σκάνδαλο ήταν το 2013, ωστόσο οι ρίζες του πάνε πίσω στα τέλη της δεκαετίας του ’80 έως σήμερα.

Δεκάδες χιλιάδες νεαρά κορίτσια από τη Βρετανία, τα περισσότερα μεταξύ 10 και 15 ετών, έχουν βιαστεί, κακοποιηθεί και εκπορνευτεί βίαια από συμμορίες κυρίως Πακιστανών Μουσουλμάνων ανδρών που ζουν στο Ην. Βασίλειο.

Η υπόθεση έγινε viral στα αγγλόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αυγή του 2025, λόγω της ανάρτησης του Μασκ.

Ακόμη όσοι Βρετανοί γνώριζαν την ύπαρξη του σκανδάλου έχουν συγκλονιστεί από τις λεπτομέρειες που έρχονται τώρα στην κοινή γνώμη για πρώτη φορά, όπως αναφέρει το περιοδικό The American Conservative. «Οι λεπτομέρειες της κακοποίησης είναι ακόμα χειρότερες. Τα κορίτσια βιάστηκαν με σπασμένα μπουκάλια, μαρκάρονταν, πέφτοντας θύμα δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές».

Πολλά κορίτσια «πασάρονταν» μέσα οικογένειες με αδέλφια, θείους και ξαδέλφια να τις κακοποιούν απανωτές φορές ενώ κάποιες αφού τις περιέλουζαν με βενζίνη τις απείλησαν με αναμμένα σπίρτα.

 

Πολλοί δράστες απειλούσαν τις οικογένειές τους με βιασμό, βασανιστήρια ή φόνο. Μερικές δολοφονήθηκαν με φρικτούς τρόπους. Άλλες αναγκάστηκαν να στρατολογήσουν νέα θύματα.

Οι αστυνομικές αρχές και οι διαδοχικές κυβερνήσεις αρνούνταν να προχωρήσουν έρευνες.

Οι βρετανικές αρχές, από την τοπική αστυνομία μέχρι το δημοτικό συμβούλιο έως τα μέλη του κοινοβουλίου, όχι μόνο γνώριζαν τι συνέβαινε, αλλά εμπόδιζαν τις απόπειρες για να οδηγηθούν οι ένοχοι στη δικαιοσύνη με το σκεπτικό να μην προκληθούν φυλετικές αναταραχές

Για τον Ντόμινικ Άντλερ, πρώην αξιωματικό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, ειδικό σε ζητήματα διαφθοράς και αντιτρομοκρατίας υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους τα φυλετικά ζητήματα παραμένουν τόσο ισχυρός παράγοντας στη λήψη αποφάσεων της αστυνομίας.

«Ο πρώτος είναι η πολιτικοποίηση της αστυνόμευσης και ο ρόλος της στην υποστήριξη της πολιτικής πολυπολιτισμικότητας που έχει επιβάλει το κράτος. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν κάνει νόμο τον αντιρατσισμό» λέει σε ανάλυσή του Άντλερ στο Unherd.

Το σκεπτικό εδώ ήταν ουσιαστικά καλοπροαίρετο: κανείς δεν θα αρνιόταν ότι ο ρατσισμός έχει συνδεθεί με τη βρετανική αστυνόμευση με την υπόθεση της ρατσιστικής δολοφονίας του Στίβεν Λόρενς το 1993 από ένστολους να στοιχειώνει ακόμα το Σώμα.

Ωστόσο, δεδομένης της κλίμακας του σκανδάλου των συμμοριών των βιαστών, ο Άντλερ υποστηρίζει ότι δεν θα έπρεπε να αφήνονται τόσα κορίτσια ανυπεράσπιστα προκειμένου να μην συλληφθούν οι αλλοδαποί θύτες τους.

Ο πρώην αξιωματικός του περιγράφει ως «Αστυνόμευση Τσουνάμι» — όπου η λύση σε ένα πρόβλημα αστυνόμευσης είναι, αρχικά, σαν ένα ήπιο κύμα στην ανοιχτή θάλασσα. Όταν αυτό το κύμα –δηλαδή αστυνόμευση- πλησιάζει την «στεριά» της πραγματικότητας, με την προτροπή διαμορφωτών κοινής γνώμης και πολιτικών και αστυνομικών διευθυντών, γίνεται «τέρας».

 

Η βρετανική αστυνομία αντιμετώπιζε από τις αρχές του 2000 όλα τα περιστατικά βίας ως πιθανά ρατσιστικά περιστατικά (Έκθεση Μακφέρσον), δένοντας τα χέρια των αστυνομικών όταν έπρεπε. Ωστόσο, τα εγκλήματα θα έπρεπε να εξετάζονται σε βάθος, ανεξαρτήτως καταγωγής ή θρησκεύματος του υπόπτου.

«Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, οποιοσδήποτε φιλόδοξος αξιωματικός που δεν ήθελε να παίξει έτσι, ήταν απίθανο να πάρει βαθμό στο Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγού Αστυνομίας (NPCC). Αυτό διαμόρφωσε γρήγορα τη λήψη αποφάσεων στα ανώτερα επίπεδα σε ολόκληρη τη χώρα».

Έτσι, αυτό που συνέβαινε στο Λονδίνο επεκτάθηκε στις τοπικές αστυνομικές διευθύνσεις, να θάβονται πολλοί και καλοί αξιωματικοί που ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν έρευνες.

«Την επόμενη φορά που θα παρακολουθήσετε μια συνέντευξη Τύπου με έναν ανώτερο αξιωματικό, παίξτε «χαζό μπίνγκο» με τη γλώσσα που χρησιμοποιούν, συνήθως με λέξεις όπως «κοινότητα», «αναλογικότητα» και «διαφορετικότητα». Εν τω μεταξύ, την ίδια στιγμή, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, χιλιάδες νεαρά κορίτσια βιάστηκαν, κακοποιήθηκαν και πέσαν θύματα ως κτήματα στις πατρίδες τους».

 

Ο δεύτερος λόγος για την αστυνομική απραξία ήταν η Δημόσια Τάξη. Ο λόγος ύπαρξης της βρετανικής αστυνόμευσης, αποτυπωμένος στο DNA της, είναι το Keeping the King’s Peace. Και όπως είδαμε στο Σάουθπορτ και αλλού το περασμένο καλοκαίρι, οι υπηρεσίες που έχουν καταστραφεί από τη λιτότητα είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν μεγάλης κλίμακας αταξία.

Οι ταραχές, ειδικά εκείνες με φυλετικό στοιχείο, είναι η απόλυτη εκδήλωση της αποτυχίας της αστυνομίας, ακόμη και όταν δυνάμεις όπως το Greater Manchester και το South Yorkshire απολιθώνονται να δουν μια επανάληψη των ταραχών του 2001 στο Όλνταμ, αναφέρει ο Άντλερ.

«Υποψιάζομαι, λοιπόν, ότι οι αρχιφύλακες είχαν την τάση να βλέπουν το σκάνδαλο της συμμορίας βιασμού ως ένα άλλο δυσεπίλυτο πρόβλημα, που περιορίζεται σε ένα περιθωριοποιημένο τμήμα της λευκής κατώτερης τάξης. Η σύλληψη του συγκεκριμένου ρεμαλιού μπορεί να διακινδυνεύσει τη δημόσια αναταραχή. Καλύτερα να μιλήσετε με «ηγέτες της κοινότητας» — για να διατηρήσετε την ειρήνη, ακόμη και με το τίμημα να επιτρέψετε σε οργανωμένα δίκτυα παιδεραστών να λειτουργούν σε κοινή θέα.