Η συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου θα τεθεί τελικά σε ισχύ το 2016, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επισήμως τη συνθήκη την Τρίτη.
Οι υπουργοί Περιβάλλοντος των εταίρων θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία επικύρωσης την Τετάρτη το πρωί, μετά την οποία τα 28 κράτη-μέλη θα ακολουθήσουν χώρες όπως οιΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία που έχουν ήδη επικυρώσει την παγκόσμια συμφωνία.
Η ευρωπαϊκή συμμετοχή σημαίνει ότι εκπληρώθηκε το κριτήριο επικύρωσης από κράτη υπεύθυνα για τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ώστε η συνθήκη να τεθεί σε ισχύ εντός 30 ημερών. Ο δεύτερος όρος, αυτός της επικύρωσης από τουλάχιστον 55 χώρες, εκπληρώθηκε τον περασμένο μήνα.
Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές πριν από την ψηφοφορία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕΜπαν Κι-Μουν, δήλωσε ότι έχουν «την ευκαιρία να γράψουν ιστορία» και τους κάλεσε να λάβουν μια απόφαση «στο όνομα της ανθρωπότητας». Από τους 679 συμμετέχοντες στην ψηφοφορία, οι 610 ψήφισαν υπέρ.
«Πρόκειται για μια μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη και τον πλανήτη και μια σημαντική ιστορική στιγμή, που δείχνει ότι μπορούμε να αγωνιστούμε για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.
Αξιωματούχοι από τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και τέσσερις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ολοκληρώσει τις εγχώριες επικυρώσεις της συμφωνίας, θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή ώστε να παραδώσει τα νομικά έγγραφα στον ΟΗΕ.
Η ψηφοφορία σηματοδοτεί το τέλος μιας έντονης περιόδου ενδοευρωπαϊκής διπλωματίας, με επικεφαλής τη Ρουαγιάλ και τον επίτροπο κλίματος της ΕΕ, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε. Μόλις πριν από δύο μήνες, πολλά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέφραζαν την άποψη ότι η επικύρωση θα μπορούσε να περιμένει μέχρι το 2017.
Ωστόσο, η απρόσμενα γρήγορη επικύρωση από την Ινδία, τα ανησυχητικά δεδομένα που δείχνουν ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας σε ολόκληρο τον πλανήτη, και η προοπτική εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ώθησαν τις Βρυξέλλες σε δράση.