Μαζί με τις πλείστες όσες πυραυλικές δοκιμές, ως επίδειξη ισχύος, οι ελιγμοί δείχνουν να περισσεύουν το τελευταίο διάστημα από πλευράς του Κιμ Γιονγκ Ουν, του αυταρχικού ηγέτη της Βόρειας Κορέας.
Με φόντο πλήθος προκλήσεων εντός και εκτός συνόρων, ο ίδιος χαρακτηρίζει το 2025 «κρίσιμο έτος».
Οι σχέσεις μεταξύ βορρά και νότου στην κορεατική χερσόνησο βρίσκονται στο ναδίρ.
Η παραδοσιακή συμμαχία της Πιονγιάνγκ με την Κίνα δεν είναι στην καλύτερη φάση.
Η στρατηγική συνεργασία της με τη Ρωσία δοκιμάζεται επί του πρακτέου και σκληρά στο μέτωπο του Κουρσκ, στην πιο κρίσιμη καμπή του πολέμου στην Ουκρανία.
Χαρακτηρίζοντας τον Κιμ Γιονγκ Ουν «έξυπνο τύπο», ο 47ος Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου διπλωματικού ανοίγματος στην Πιονγιάνγκ.
Κατά την πρώτη θητεία του είχε εξάλλου συναντηθεί τρεις φορές με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, με βασικό θέμα την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Προσώρας ο Κιμ Γιονγκ Ουν υπόσχεται συνεχή ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του… μέχρι να σβήσει ο ήλιος.
Τα μηνύματά του φαντάζουν πάντως μπερδεμένα.
Μόλις προ μηνός (ήτοι μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ) απαθανατίστηκε να επιθεωρεί μαζί με την ανήλικη κόρη του -και φημολογούμενη διάδοχό του- περιοχή στις βορειοκορεατικές ανατολικές ακτές, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Μέχρι πρότινος ήταν γνωστή ως κύρια τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών.
Όμως τώρα εκεί, κοντά στην πόλη Ουόνσαν στη χερσόνησο Κάλμα, φέρονται να βρίσκονται σε τελικό στάδιο οι εργασίες κατασκευής ενός τεράστιου παράκτιου τουριστικού θερέτρου.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν το χαρακτήρισε «πρώτο μεγάλης σημασίας βήμα για να τεθεί η εθνική τουριστική βιομηχανία σε τροχιά ανάπτυξης».
Πρόκειται άλλωστε για τομέα που εξαιρείται από τις διεθνείς κυρώσεις και μπορεί να εξασφαλίσει στην Πιονγιάνγκ εισροές ξένου συναλλάγματος.
Το βασικό ερώτημα είναι πώς σκοπεύει στη συνέχεια να το αξιοποιήσει…
«Το τερπνόν μετά του ωφελίμου»;
Με 150 ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, αξιοθέατα -συμπεριλαμβανομένου ενός ενυδρείου- αεροδρόμιο και πλείστες άλλες υποδομές, το θέρετρο Ουόνσαν-Κάλμα ετοιμάζεται πυρετωδώς να ανοίξει τις πύλες του στον κόσμο.
Αν και ο σχεδιασμός του άρχισε προ δεκαετίας, η ολοκλήρωσή του έχει έως τώρα σκοντάψει σε μια σειρά από εμπόδια: τις διεθνείς κυρώσεις, την πανδημία COVID-19, κακοτεχνίες και τις φημολογούμενες εμμονές του Βορειοκορεάτη ηγέτη.
Αντί λοιπόν τα εγκαίνια να γίνουν το 2019 -όπως είχε αρχικα προγραμματιστεί στην περιοχή όπου ο Κιμ πέρασε μεγάλο μέρος των παιδικών του χρόνων- η κορδέλα αναμένεται να κοπεί αισίως αυτό το καλοκαίρι.
Στο… περίπου.
Η λειτουργία του μεγα-θερέτρου αναμενόταν τον Μάιο, μετατέθηκε για τον Ιούνιο και τώρα δεν αποκλείεται να καθυστερήσει μέχρι τον Ιούλιο.
Οι Ρώσοι είναι η ομάδα ξένων τουριστών στους οποίους «ποντάρει» πρωτίστως η Πιονγιάνγκ για την τουριστική βιομηχανία της, με έτερη εκείνη των Κινέζων.
Όχι τυχαία, όταν η Βόρεια Κορέα ξανάνοιξε πέρυσι εν μέρει τα σύνορά της -τα οποία είχε κλείσει ερμητικά από το 2020 εν μέσω της πανδημίας- το κρατικό ταξιδιωτικό πρακτορείο KITC είχε κυκλοφορήσει βίντεο ειδικά για Ρώσους τουρίστες, δελεάζοντάς τους με εικόνες από τις παραλίες της χώρας.
Τώρα το Vostok Intur, ένα τουριστικό πρακτορείο με έδρα το Βλαδιβοστόκ που οργανώνει ταξίδια στη Βόρεια Κορέα, διαφημίζει ήδη μέσω Telegram τρία πακέτα διακοπών στο θέρετρο Ουονσάν-Κάλμα, μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου.
«Γίνετε οι πρώτοι και περάστε αξέχαστες διακοπές σε ένα από τα πιο οικολογικά μέρη στον κόσμο», αναφέρει η ανάρτηση.
«Με την καλύτερη διασκέδαση για κάθε βαλάντιο και σε εστιατόρια για κάθε γούστο».
Με μέσο κόστος κοντά στα 1.300 ευρώ το άτομο, τα προσφερόμενα ταξιδιωτικά πακέτα περιλαμβάνουν επτά διανυκτερεύσεις, τρία γεύματα την ημέρα και αεροπορικά εισιτήρια aller-retour, με περιηγήσεις στην Πιονγκγιάνγκ στο ταξίδι της επιστροφής.
Όμως κι άλλοι τουριστικοί πράκτορες, όπως η Koryo Tours με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, γράφεται ότι έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Τουρισμός μετά… πυραυλικών δοκιμών;
Κατά την Πιονγιάνγκ, η τουριστική βιομηχανία θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη, αλλά και το προφίλ της χώρας.
Ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου δύο τουριστικοί πράκτορες με συνδέσμους στην Κίνα και άλλος ένας με έδρα την Ισπανία ανακοίνωσαν ότι έλαβαν ειδοποίηση για επανέναρξη της δυνατότητας επισκέψεων ξένων ταξιδιωτών στην βορειοανατολική πόλη Ράσον στη Βόρεια Κορέα.
Πρόκειται για ειδική οικονομική ζώνη, δίπλα στη Ρωσία και στην Κίνα.
Από το 1991 έχει αποτελέσει «πεδίο δοκιμής» από την Πιονγιάνγκ για νέες οικονομικές πολιτικές.
Αναπάντητο ερώτημα ωστόσο παραμένει πόσοι ξένοι τουρίστες θα επέλεγαν για διακοπές τη Βόρεια Κορέα, μια χώρα έχει κάνει πια… ρουτίνα τις πυρηνικές δοκιμές.
Προ της πανδημίας, η συντριπτική πλειονότητα των ξένων επισκεπτών στα εδάφη της ήταν Κινέζοι.
Οι δυτικοί τουρίστες υπολογίζεται ότι μετά βίας έφταναν τις 5.000 ετησίως.
Οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τα ταξίδια εκεί μετά τη φυλάκιση και τον επακόλουθο θάνατο του 22χρονου Αμερικανού φοιτητή Ότο Γουόρμπιερ, το 2017.
Οι δε ημέρες που το Όρος Κουμγκάνγκ στα νοτιοανατολικά καλωσόριζε Νοτιοκορεάτες τουρίστες έχουν παρέλθει προ πολλού, καθώς πλέον η Σεούλ χαρακτηρίζεται «Νο1 εχθρός» της Βόρειας Κορέας.
Παρά τις αναφορές για επικείμενη επανεκκίνηση του τουρισμού στην περιοχή Σαμιγιόν, κοντά στα σύνορα με την Κίνα, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη.
Τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στο θέρετρο Ουονσάν-Κάλμα, με κομβικό το ερώτημα εάν η λειτουργία του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια προσπάθεια όχι μόνο οικονομικού μετασχηματισμού της Βόρειας Κορέας, αλλά και μιας οιονεί σταδιακής επανένταξής της στη διεθνή κοινότητα, αποτινάσσοντας από πάνω της το ρόλο του διεθνή παρία.
Προς το παρόν, ο προβληματισμός περισσεύει για τις μεθοδεύσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Αν και ο τουρισμός εξαιρείται από τις κυρώσεις του ΟΗΕ, αποτελώντας νόμιμη πηγή συναλλάγματος για την Πιονγιάνγκ, πολλοί αναλυτές ποντάρουν τα «ρέστα» τους ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα διατεθεί για περαιτέρω ανάπτυξη του πυρηνικού της οπλοστασίου.