Ήταν άραγε πολιτικό λάθος ή σκοπιμότητα η δήλωση της Μαρίν Λεπέν σε ραδιοφωνική εκπομπή της περασμένης Κυριακής, ότι «η Γαλλία δεν ήταν υπεύθυνη για τη μαζική σύλληψη από τη γαλλική αστυνομία το 1942, 13.000 Γάλλων Εβραίων, οι οποίοι κατέληξαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης;
Συνέβη στις 16 με 17 Ιουλίου 1942 επί κυβέρνησης του στρατηγού Πετέν που είχε μεταφερθεί στην πόλη Βισί.
Υπακούοντας στην εντολή των Ναζί, η γαλλική αστυνομία συγκέντρωσε 13.000 Γάλλους πολίτες εβραϊκής καταγωγής στο χειμερινό ποδηλατοδρόμιο των Παρισίων, το velodrome d'hiver.
Η εξόντωση των Εβραίων του ποδηλατοδρόμιου έχει καταγραφεί στη γαλλική Ιστορία ως «η αρπαγή του Vel d'Hiv».
Η Μαρίν Λεπέν ίσως να μην είχε προβλέψει το μέγεθος των αντιδράσεων που η φράση της θα μπορούσε να προκαλέσει στον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας, αλλά και από την Ισραηλινή κυβέρνηση:
« Καταδικάζουμε τις δηλώσεις της Μαρίν Λεπέν (...) είναι αντίθετες με την ιστορική αλήθεια όπως έχει εκφρασθεί από τις δηλώσεις των προέδρων της Γαλλίας, που αναγνώρισαν την ευθύνη του κράτους για την τύχη των Γάλλων Εβραίων που χάθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα» δήλωσε η εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.
'Αμεση ήταν και η αντίδραση των αντιπάλων υποψηφίων για την προεδρία, με λέξεις όπως «ανάξια», «σοβαρό παράπτωμα».
- «Οποιος αμφέβαλε έως τώρα για το εάν η Μαριν Λεπέν είναι ακροδεξιά, έχει την απόδειξη» δήλωσε ο Μπενουά Αμόν.
- « Η αλήθεια είναι ότι η αρπαγή του Vel' d'Hiv είναι ένα έγκλημα που διαπράχθηκε από το γαλλικό κράτος, το καθεστώς του Βισί βέβαια, αλλά και από τη γαλλική διοίκηση που υποστήριξε και εκτέλεσε τις αποφάσεις» δήλωσε ο Φ.Φιγιόν.
- « Δεν θα πρέπει να ελαχιστοποιούμε τον ρόλο που παίζει σήμερα στη χώρα μας το Εθνικό Μέτωπο» αντέδρασε ο Εμμανουέλ Μακρόν. Ορισμένοι δείχνουν να ξεχνούν ότι η Μαρίν είναι κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν» συμπλήρωσε.
- «Η Λεπέν έκανε όλη την πολιτική της παιδεία δίπλα στον πατέρα της που ήταν ο κύριος εκφραστής του αντισημιτικού λόγου» ο εκπρόσωπος του Ζ.Λ. Μελανσόν.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΕΛΕΙΑ
Για να τοποθετήσουμε αντικειμενικά το πλαίσιο εντός του οποίου η Μαριν Λεπέν έκανε την εν λόγω δήλωση, θα πρέπει να πούμε ότι την περασμένη Κυριακή ερωτήθηκε, σε ραδιοφωνική εκπομπή γύρω από το θέμα της «Μεταμέλειας της Γαλλίας» για γεγονότα του παρελθόντος. Το θέμα έχει επανειλημμένα απασχολήσει το γαλλικό λαό, τόσο σε σχέση με τις πρώην αποικίες όσο και για τη συνεργασία της κυβέρνησης του Βισί με τη ναζιστική Γερμανία.
Ο δημοσιογράφος πήρε σαν παράδειγμα το θέμα του Val' d'Hiv και ερώτησε την Λεπέν εάν συμφωνεί με την ιστορική δήλωση του Ζακ Σιράκ τον Ιούλιο 1995, με την οποία αναγνώρισε την ευθύνη του γαλλικού κράτους. Ο τότε πρόεδρος είχε δηλώσει :
«Η εγκληματική τρέλα του κατακτητή, ο καθένας ξέρει ότι υποστηρίχθηκε από Γάλλους, υποστηρίχθηκε από το γαλλικό κράτος. Το να αναγνωρίσουμε τα λάθη του παρελθόντος, το να αναγνωρίσουμε τα λάθη που έπραξε το κράτος, το να μην κρύψουμε τίποτε από τις σκοτεινές ώρες της ιστορίας μας, είναι πολύ απλά η υπεράσπιση της ιδέας του Ανθρώπου, της αξιοπρέπειάς του, της ελευθερίας του. Είναι αγώνας κατά των σκοτεινών δυνάμεων».
Με τον ισχυρό αυτό πολιτικό λόγο, ο Ζακ Σιράκ «έκλεισε» την διαμάχη των ιστορικών για το πού ακριβώς ευρίσκετο η γαλλική δημοκρατία εκείνη την εποχή, στο Λονδίνο με τον Ντε Γκωλ ή στο Βισί με τον Πετέν.
Την εποχή της ομιλίας του Σιράκ, είχε ήδη διαμορφωθεί μια ευρεία συναίνεση γύρω από την «ευθύνη του γαλλικού κράτους», με μια εξαίρεση : τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, πατέρα της Μαρίν.
Τότε ο Λεπέν υποστήριξε ότι ο Σιράκ «ξεπλήρωνε το εκλογικό του χρέος απέναντι στην εβραϊκή κοινότητα που τον είχε υποστηρίξει».
Σήμερα οι σχολιαστές θεωρούν ότι η δήλωση της Λεπέν είναι παραπλήσια των θέσεων του πατέρα της και αναπτύσσουν δύο θεωρίες :
Η μια ιδέα είναι ότι θέλησε η Λεπέν, με μια δυνατή θέση στο καυτό για τους Γάλλους θέμα της «Μεταμέλειας» να διαφοροποιηθεί από τους αντιπάλους της και να τραβήξει πάνω της την επικαιρότητα, πράγμα που κατόρθωσε.
Η άλλη ιδέα είναι ότι με τον τρόπο της διεκδικεί τη λεγόμενη «γκωλική κληρονομιά», διότι ο στρατηγός Ντε Γκωλ υποστήριξε πάντα ότι την εποχή εκείνη η Γαλλική Δημοκρατία της οποίας ήταν εκφραστής, βρισκόταν στο Λονδίνο και όχι στο Βισί.
Αυτό υποστηρίζει σήμερα και η Λεπέν αρνούμενη να αποδεχθεί την έννοια της «ευθύνης του γαλλικού κράτους», έχοντας όμως δυσκολία να περάσει την άποψή της εν μέσω κρίσιμης προεκλογικής περιόδου.
Απόδειξη ότι ενώ σήμερα το πρωί ήταν προσκεκλημένη στο πρωινό δίωρο 7-9 του ραδιοφώνου France Inter που έχει την πρώτη θέση στην ακροαματικότητα, ακύρωσε τη συμμετοχή της τελευταία στιγμή, χωρίς να στείλει έναν εκπρόσωπό της να την αντικαταστήσει.