Η Ρωσία εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου σκληρή στρατιωτική προειδοποίηση προς τη Γερμανία "να μην ανακατευτεί στις "ρωσικές υποθέσεις" γιατί το Βερολίνο δεν είναι μακρυά ξυπνώντας μνήμες από τον Β' ΠΠ αλλά και τον Ουίνστον Τσώρτσιλ που είχε πει ότι η "Γερμανία κάθε 50 χρόνια πρέπει να βομβαρδίζεται!".
Η απειλή-προειδοποίηση προήλθε μέσω μιας καλοσχεδιασμένης ψυχολογικής επιχείρησης κατά τη διάρκεια άσκησης που πραγματοποίησε το ρωσικό Ναυτικό στη βάση Chernyakhovsk στο θύλακα του Καλίνιγκραντ.
Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι διέρρευσαν στον τύπο φωτογραφίες από βόμβες που είχαν χρησιμοποιηθεί στην άσκηση και πάνω τους είχαν αναγραφεί συνθήματα τα οποία χρησιμοποιούνταν κατά τον Β'΄Παγκόσμιο Πόλεμο όπως " Για τον Στάλιν" και το " Στο Βερολίνο!"
Ειδικότερα, στις αρχές Αυγούστου το ρωσικό Ναυτικό πραγματοποίησε μια άσκηση στη βάση Chernyakhovsk η οποία βρίσκεται στον θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Πληρώματα των αεροσκαφών του Ναυτικού πραγματοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά και συμμετείχαν αεροσκάφη Su-24 και μεταφορικά An-26 (τα τελευταία σε ρόλο βομβαρδιστικού!) όπως και ελικόπτερα Mi-24 και Ka-27.
Η άσκηση δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλης κλίμακας πλην όμως αυτό που έκανε αίσθηση σύμφωνα με φωτογραφίες που διέρρευσαν ήταν ότι στις βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν είχαν αναγραφεί λέξεις μάλλον συνθήματα τα οποία χρησιμοποιούνταν κατά το Β΄ΠΠ.
Δύο από αυτά τα συνθήματα ήταν το πρώτο «Για τον Στάλιν» και το δεύτερο «Στο Βερολίνο!».
Μετά το θόρυβο που ξέσπασε για τα συνθήματα αυτά πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας διέψευσε προφανώς για τυπικούς λόγους το γεγονός λέγοντας πως:
«Ούτε κατά την αποθήκευσή τους, ούτε κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης ή ασκήσεων συνθήματα αναγράφηκαν επάνω σε πυρομαχικά» παρόλα αυτά οι φωτογραφίες που διέρρευσαν αποδεικνύουν το αντίθετο.
Το γεγονός αυτό δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο από την γερμανική εφημερίδα Bild η οποία σημείωσε πως τέτοια περιστατικά δείχνουν τις..."επικίνδυνες τάσεις" που υπάρχουν τόσο στη ρωσική πολιτική ηγεσία όσο και στις ένοπλες δυνάμεις ενώ ταυτόχρονα συνιστούν «μια πικρή ματιά που επικρατεί στη ρωσική πραγματικότητα του 2015».
Πιο ξεκάθαρη στρατιωτική απειλή απέναντι στο Βερολίνο, η Μόσχα δεν μπορούσε να στείλει. Ισως αυτό εξηγεί και τους ξαφνικούς φόβους αλλά και μελέτες που γίνονται στη Γερμανία για τις πιθανές εκβάσεις ενός πολέμου ανάμεσα σε Γερμανία και Ρωσία όπως είχαμε αποκαλύψει καιεδώ.