Κυριακή 02 Ιουνίου 2024 -

Ρωσικό ΥΠΕΞ: το ISIS απέκτησε τεχνολογίες για παραγωγή χημικών όπλων



Οι τρομοκράτες του ISIS απέκτησαν τεχνολογίεςπαραγωγής μαχητικών δηλητηριωδών ουσιών, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο διευθυντής της διεύθυνσης σε θέματα μη διάδοσης και ελέγχου οπλισμών του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μιχαήλ Ουλιάνοφ.

"ήδη έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά χρήσης από τρομοκράτες του ISIS των χημικών όπλων στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ ", είπε. Όπως δήλωσε, "σύμφωνα με όλα τα στοιχεία ", η οργάνωση απέκτησε πρόσβαση στις τεχνολογίες παραγωγής χημικών όπλων, έγγραφα και παραγωγικές μονάδες.

"Στην περίπτωση του ISIS πρόκειται όχι μόνο για χρήση χλωρίου για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως συχνά κατηγορούν τη Δαμασκό, αν και δεν υπάρχουν άμεσα αποδεικτικά στοιχεία», τόνισε. «Κατά του ISIS υπάρχουν στοιχεία χρήσης πραγματικών χημικών όπλων – του υπερίτη και, πιθανόν, λουιζίτη (χημική δηλητηριώδης ουσία που προκαλεί εγκαύματα και φλεγμονές του δέρματος – σημ του TASS), παραγωγή του οποίου μάλιστα ζητά την γνώση αρκετά περίπλοκων τεχνολογιών ".Ειδικότερα, στις 31 Αυγούστου προς τα βόρεια από το Μοσούλ οι τρομοκράτες του ISIS εκτόξευσαν στις ομάδες των Κούρδων έναν πύραυλο που πιθανόν περιείχε χημικές ουσίες, είπε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα φέτος το αρχηγείο δυνάμεων των Κούρδων του Ιράκ πολλές φορές έχει δηλώσει για τη χρήση πυρομαχικών από το ISIS που περιέχουν χλώριο, υπενθυμίζει το πρακτορείο TASS. Αναφέρθηκε επίσης για χρήση χημικών όπλων στο έδαφος της Συρίας από αυτή την ομάδα. Στις ΗΠΑ θεωρούν ότι μάλλον κατά των Κούρδων χρησιμοποιήθηκε ο υπερίτης.

Ο επικεφαλής της διεύθυνσης του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέφρασε τη λύπη του σχετικά με το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προς το παρόν "δεν αντέδρασε σχετικώς στα περιστατικά αυτά, πρωτίστως λόγω της στάσης των δυτικών μας εταίρων ". Όπως είπε, το ζήτημα ανάγκης αυτής της αντίδρασης η ρωσική πλευρά έχει θέσει "πολλές φορές και πολύ επίμονα ".