
Η Ρώμη είναι έτοιμη να αποχαιρετήσει τον Πάπα Φραγκίσκο με μία λαμπρή τελετή, που θα φέρει κοντά αρχηγούς κρατών, βασιλικές οικογένειες αλλά και χιλιάδες πιστούς από όλο τον κόσμο.
Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του Ποντίφικα θα πραγματοποιηθούν με ένα αυστηρό τελετουργικό, τιμώντας την παράδοση αλλά και την απλότητα της προσωπικότητας του.
Η λειτουργία περιλαμβάνει δύο τελικές δεήσεις: μία για τη Ρωμαϊκή Επισκοπή και μία για τις Ανατολικές Εκκλησίες. Μια αντιπροσωπεία φτωχών θα υποδεχθεί τη σορό του Πάπα στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε.
Κέντρο της τελετής είναι η εξόδιος Θεία Λειτουργία – η οποία, πέρα από ορισμένα ιδιαίτερα τυπικά στοιχεία, θα μοιάζει με εκείνη κάθε «κοινού θνητού», σύμφωνα και με την επιθυμία του ίδιου του Πάπα Φραγκίσκου, απλοποιώντας εν μέρει το τελετουργικό.
Η τελετή οργανώνεται με βάση ένα πολύπλοκο και αρχαίο πρωτόκολλο, λαμβάνοντας υπόψη και τις σημερινές συνθήκες, καθώς συμμετέχουν 130 ξένες αντιπροσωπείες με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, πολλοί εκ των οποίων έχουν συγκρουσιακές ή και εχθρικές σχέσεις μεταξύ τους. Ορισμένα στοιχεία της τελετής αναδεικνύουν σημαντικές πτυχές της διακονίας του Πάπα, όπως η έμφαση στους φτωχούς και στους αδύναμους.
Τα βασικά σημεία της τελετής:
Τη Λειτουργία θα τελέσει ο Δεκανέας του Κολεγίου των Καρδιναλίων, Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε.
Η Θεία Λειτουργία θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Το φέρετρο, που κλείστηκε την Παρασκευή το βράδυ σε τελετή προεδρευόμενη από τον Καμερολάριου Φάρελ, θα τοποθετηθεί στο έδαφος μπροστά από το θυσιαστήριο.
Η τελετή αρχίζει με το «Αιωνία η μνήμη». Η πρώτη ανάγνωση προέρχεται από τις Πράξεις των Αποστόλων και αφορά τη διήγηση του Πέτρου για τα γεγονότα της Ιουδαίας – δηλαδή το Πάθος, το Θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού.
Η δεύτερη ανάγνωση προέρχεται από την επιστολή του Αγίου Παύλου προς Φιλιππησίους, ενώ το Ευαγγέλιο από τον Ιωάννη αναφέρεται στην εμφάνιση του Αναστημένου Ιησού στους μαθητές και την τριπλή ερώτηση στον Πέτρο: «Με αγαπάς;».
Όλες οι αναγνώσεις υπογραμμίζουν ότι βρισκόμαστε στην Οκτάδα του Πάσχα και συνδέονται με το αποστολικό έργο του Πάπα ως διαδόχου του Πέτρου και επισκόπου της Ρώμης.
Η Λειτουργία συνεχίζεται με το κήρυγμα, την προσευχή των πιστών σε διάφορες γλώσσες, τη Λειτουργία της Ευχαριστίας και τη Θεία Κοινωνία. Στο τέλος τελείται το Τελευταίο Συνιστήριο και το Αποχαιρετιστήριο τελετουργικό, με το οποίο η ψυχή του αποθανόντος Πάπα Φραγκίσκου ανατίθεται στο Θεό.
Κατόπιν το φέρετρο ραντίζεται με αγιασμό και θυμιατίζεται και ακολουθεί η τελική προσευχή. Ο ύμνος «Magnificat» κλείνει τη Λειτουργία, τραγουδισμένος στα λατινικά. Το φέρετρο θα μεταφερθεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και από εκεί σε πομπή προς τη Σάντα Μαρία Ματζόρε, όπου και θα ταφεί, όπως είχε ζητήσει ο Πάπας Φραγκίσκος.
Στην πρώτη γραμμή θα βρίσκονται οι αρχές της Ιταλίας (ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα συνοδευόμενος από την κόρη του Λάουρα και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι) και της Αργεντινής (ο Πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι).
Θα ακολουθήσουν τα μέλη των καθολικών βασιλικών οικογενειών, έπειτα οι μη καθολικές, και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των άλλων κρατών κατά σειρά σπουδαιότητας της αποστολής. Σε ισοτιμία τίτλου, ακολουθείται η αλφαβητική σειρά με βάση τη γαλλική γλώσσα, την επίσημη γλώσσα της διπλωματίας του Βατικανού.
Τις αντιπροσωπείες και τις αρχές θα υποδεχθούν οι Κύριοι της Αυτού Αγιότητος, λαϊκά μέλη της Παπικής Οικογένειας, που θεσπίστηκαν από τον Παύλο ΣΤ’ το 1968. Δεν απαιτείται αριστοκρατική καταγωγή ούτε κάποια ειδική ιδιότητα.
Οι Κύριοι επιλέγονται με «Επιστολή» της Κρατικής Γραμματείας και είναι άτομα με προσωπικό κύρος και προσφορά προς την Αγία Έδρα.
Οι Κύριοι υπάγονται στην Προεδρία της Παπικής Οικίας, συμμετέχουν σε πολιτικές τελετές, παπικές ακροάσεις και επίσημες υποδοχές αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Φορούν συνήθως φράκο με μαύρο γιλέκο και περιδέραιο με σταυρούς του Αγίου Πέτρου ως σημείο τιμής.
Σε 15 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων γλωσσών νοηματικής, θα μεταδοθεί ζωντανά η τελετή της εξοδίου ακολουθίας του Πάπα Φραγκίσκου, από την Πλατεία του Αγίου Πέτρου μέσω των δρόμων της Ρώμης, στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε. Τα εναέρια και επίγεια πλάνα θα καλυφθούν από το Κέντρο Τηλεόρασης του Βατικανού – Vatican Media.
Το γεγονός ξυπνά μνήμες ετών, αφού πρέπει να ανατρέξουμε 20 χρόνια πίσω για να βρούμε παρόμοιο γεγονός – τη νεκρώσιμη ακολουθία του Ιωάννη Παύλου Β’ στις 8 Απριλίου 2005. Ωστόσο, είναι και ένα πρωτοφανές γεγονός για τα μέσα ενημέρωσης, καθώς ποτέ ξανά δεν έχει καταγραφεί η μεταφορά των λειψάνων ενός Πάπα από το Βατικανό σε άλλο τόπο ταφής.
Για να εξασφαλίσουν την ευρύτερη δυνατή κάλυψη, τα μέσα του Βατικανού έχουν οργανώσει ζωντανές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές μεταδόσεις σε 15 γλώσσες (ιταλικά, αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά, βραζιλιάνικα, πορτογαλικά, γερμανικά, πολωνικά, βιετναμέζικα, κινέζικα, αραβικά), καθώς και σε τέσσερις γλώσσες νοηματικής (ιταλική, ισπανική, γαλλική, αμερικανική). Τα τηλεοπτικά πλάνα, υπό την επιμέλεια του Κέντρου Τηλεόρασης του Βατικανού θα είναι αερολήψεις και επίγειες λήψεις και θα καλύψουν τόσο την Πλατεία του Αγίου Πέτρου όσο και ολόκληρη τη διαδρομή της σορού μέχρι τη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε.