Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ρωσικό ΥΠΕΞ για Σκοπιανό: Το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ



Την εκτίμηση της Μόσχας ότι το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών μετέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως αναφέρεται, συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, η θέση της Ρωσίας πάνω στο ζήτημα «παραμένει αμετάβλητη».

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις ή την επιβολή όρων και προϋποθέσεων από το εξωτερικό, η οποία θα βασίζεται στην ευρεία λαϊκή στήριξη — τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα — και η οποία θα είναι αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς, το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, ανοίγοντας τον δρόμο για την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. Αύριο, εν τω μεταξύ, ξεκινάει η συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, με στόχο η ψηφοφορία να διεξαχθεί το βράδυ της Τετάρτης. Αθήνα και Σκόπια υπέγραψαν τον Ιούνιο τη Συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ, επιτρέποντας έτσι στη γειτονική χώρα να ενταχθεί στο NATO και την ΕΕ