Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 -

Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» δείχνει πλέον... δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα!



Οι δείκτες του ρολογιού της Αποκάλυψης, που συμβολίζει πόσο επικείμενη είναι η καταστροφή του πλανήτη, μετακινήθηκαν κατά 30 δευτερόλεπτα πιο μπροστά και πλέον δείχνουν 2 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, γνωστοποίησαν οι επιστήμονες, αναφέροντας μεταξύ των λόγων που οδήγησαν σε αυτό την εμπρηστική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι η πρώτη φορά από το 2015 που το διάσημο ρολόι προχωράει πιο κοντά στα μεσάνυχτα.

Οι επιστήμονες, μεταξύ αυτών 5 βραβευμένοι με Νόμπελ, εξηγούν ότι η ανησυχία τους σχετικά με την επικείμενη καταστροφή του πλανήτη πηγάζει από «τη μεγάλη άνοδο του εθνικισμού στον κόσμο, τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τα πυρηνικά όπλα, την υπερθέρμανση του πλανήτη, την επιδείνωση των συνθηκών ασφάλειας παγκοσμίως λαμβάνοντας υπόψη την κατασκευή πιο εξελιγμένων τεχνολογιών, καθώς επίσης και την ολοένα και μεγαλύτερη άγνοια των επιστημονικών επιτευγμάτων».

Το 2015 οι δείκτες του ρολογιού είχαν πάει πίσω κατά δύο λεπτά, στις 23:57.

Από τη δημιουργία του, το 1947, οι δείκτες του ρολογιού της αποκάλυψης έχουν μετακινηθεί 19 φορές, φθάνοντας μόλις 2 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα το 1953, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να κατασκευάσουν τη βόμβα υδρογόνου, αλλά και 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα το 1991, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Για λόγους σύγκρισης, το ρολόι ορίστηκε στα «τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα κατά τη διάρκεια της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου στον Ψυχρό Πόλεμο και τις πιο σκοτεινές ώρες της δεκαετίας του ’80 όταν οι ΗΠΑ και οι Σοβιετικές κυβερνήσεις διέκοψαν κάθε διάλογο. 

Το «ρολόι της Αποκάλυψης» δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας του περιοδικού Bulletin of Atomic Scientists, από ανήσυχους Αμερικανούς επιστήμονες που συμμετείχαν στο Σχέδιο Μανχάταν που ανέπτυξε για πρώτη φορά τα πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 1947 ίδρυσαν το Doomsday Clock (ή αλλιώς το Ρολόι της Αποκάλυψης), για να παρέχουν έναν απλό τρόπο απόδειξης των κινδύνων για την Γη και την ανθρωπότητα που τίθενται από έναν πυρηνικό πόλεμο.
Υιοθέτησαν την ιδέα «λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα» καθώς αντικατοπτρίζει τόσο την «ημέρα της κρίσης» όπως επίσης και την αντίστροφη μέτρηση μιας πυρηνικής επίθεσης.

Το Συμβούλιο πίσω από αυτό το ρολόι, λέει πως παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν μια πιθανή αλλαγή θα μπορούσαν να είναι μια αύξηση του εθνικισμού – τα σχόλια του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τα πυρηνικά όπλα και το θέμα της κλιματικής αλλαγής, μια συσκότιση στο παγκόσμιο τοπίο ασφαλείας αλλά και μια αυξανόμενη αδιαφορία για την επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη.

«Όταν αποκαλούμε αυτούς τους κινδύνους υπαρξιακούς, αυτό ακριβώς εννοούμε» λέει η ομάδα. «Απειλούν την ίδια την ύπαρξη του πολιτισμού, και ως εκ τούτου θα έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα συζήτησης των ηγετών που νοιάζονται για τους πολίτες και τις χώρες τους».

Ας δούμε όμως μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα, όπως καταγράφηκαν από το «Ρολόι της Αποκάλυψης»:

1947: Επτά λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. «Καθώς το Bulletin εξελίσσεται από ένα ενημερωτικό δελτίο σε ένα περιοδικό, το ρολόι εμφανίζεται για πρώτη φορά στο εξώφυλλό του. Συμβολίζει τον επείγοντα χαρακτήρα των πυρηνικών κινδύνων - που οι ιδρυτές του περιοδικού και η ευρύτερη επιστημονική κοινότητα – προσπαθούν να μεταφέρουν στο κοινό και τους πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο».

1953: Δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. «Μετά από πολλές συζητήσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζουν την κατασκευή της βόμβας υδρογόνου, ένα όπλο πολύ πιο ισχυρό από οποιαδήποτε ατομική βόμβα. Τον Οκτώβριο του 1952, οι Ηνωμένες Πολιτείες δοκιμάζουν την πρώτη βόμβα, εξαφανίζοντας ένα νησάκι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εννέα μήνες αργότερα, οι Σοβιετικοί τεστάρουν τη δική τους βόμβα».

1963: Δώδεκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. «Μετά από μια δεκαετία ανελέητων πυρηνικών δοκιμών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν τη Συνθήκη Μερικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών».

1968: Επτά λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. «Περιφερειακοί πόλεμοι ξεσπούν. Η εμπλοκή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ εντείνονται, η Ινδία και το Πακιστάν μάχονται από το 1965, το Ισραήλ και οι Άραβες γείτονές του ανανεώνουν τις εχθροπραξίες το 1967. Ακόμα χειρότερα, η Γαλλία και η Κίνα αναπτύσσουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα για να διεκδικήσουν μια θέση στην παγκόσμια σκακιέρα.

1984: τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Οι σχέσεις ΗΠΑ- Σοβιετικής Ένωσης φτάνουν στο χειρότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες. Ο διάλογος μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων σταματά».

2007: Πέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. «Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας δεύτερης πυρηνικής εποχής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία εξακολουθούν να είναι έτοιμες να οργανώσουν μία πυρηνική επίθεση μέσα σε λίγα λεπτά, η Βόρεια Κορέα διεξάγει πυρηνική δοκιμή και πολλοί στη διεθνή κοινότητα ανησυχεί ότι το Ιράν σχεδιάζει τη δημιουργία μιας βόμβας. Η κλιματική αλλαγή παρουσιάζει επίσης μια τρομερή πρόκληση για την ανθρωπότητα».

2015: Τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. «Ο μη έλεγχος της κλιματικής αλλαγής, ο εκσυγχρονισμός των πυρηνικών όπλων, η αναμφισβήτητη απειλή για τη συνέχιση της ύπαρξης της ανθρωπότητας, οι ηγέτες του κόσμου απέτυχαν να ενεργήσουν με την ταχύτητα ή την κλίμακα που απαιτείται για την προστασία των πολιτών από ενδεχόμενη καταστροφή. Αυτές οι αποτυχίες της πολιτικής ηγεσίας θέτουν σε κίνδυνο κάθε άτομο πάνω στη Γη».

2016: Παραμένουν τα τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. «Η πιθανότητα μιας παγκόσμιας καταστροφής είναι πολύ υψηλή, και οι ενέργειες που απαιτούνται για τη μείωση των κινδύνων θα πρέπει να ληφθούν σύντομα. Το ρολόι χτυπά. Οι σοφοί ηγέτες θα πρέπει να ενεργήσουν – άμεσα».