Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2025 -

ΠΟΥ: Μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε «ανυπολόγιστη καταστροφή»



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα πως μια ενδεχόμενη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας θα προκαλέσει «ανυπολόγιστη καταστροφή» και θα φέρει το σύστημα υγείας του θύλακα πιο κοντά στο χείλος της κατάρρευσης.

«Οι στρατιωτικές δραστηριότητες στην πυκνοκατοικημένη περιοχή, θα ήταν βέβαια μια ανυπολόγιστη καταστροφή και θα διεύρυνε ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική καταστροφή πέρα από κάθε φαντασία», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι συνωστίζονται στη Ράφα στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου πολλοί ζουν σε καταυλισμούς με αντίσκηνα και αυτοσχέδια καταφύγια, αφού διέφυγαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αλλού στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως θέλει να εξουδετερώσει ισλαμιστές μαχητές από κρυψώνες στη Ράφα και να απελευθερώσει τους ομήρους μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, αλλά δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για ένα προτεινόμενο σχέδιο απομάκρυνσης των αμάχων.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν πως μια ισραηλινή επίθεση εκεί θα οδηγούσε σε «σφαγή».

«Θα αυξήσει επίσης το φορτίο σε ένα εντελώς υπερφορτωμένο… σύστημα υγείας που έχει γονατίσει και θα αυξήσει το φορτίο του τραύματος και θα ωθήσει το σύστημα υγείας πιο κοντά στο χείλος της κατάρρευσης», είπε ο Πέπερκορν.

Ο Πέπερκορν είπε πως η ικανότητα του ΠΟΥ να διανείμει ιατρική βοήθεια στη Γάζα είναι περιορισμένη επειδή πολλά από τα αιτήματά του για διανομή εφοδίων συναντούν άρνηση.

Είπε πως μόνο το 40% των αποστολών του ΠΟΥ στη βόρεια Γάζα έχει λάβει άδεια από τον Νοέμβριο, και πως ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σημαντικά από τον Ιανουάριο.

«Όλες αυτές οι αποστολές απορρίπτονται, εμποδίζονται ή αναβάλλονται», είπε και πρόσθεσε πως είναι «παράλογο» μόνο το 45% των αιτημάτων του ΠΟΥ για αποστολές στη νότια Γάζα έχουν λάβει άδεια.

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί προηγουμένως ότι παρεμποδίζει την είσοδο βοήθειας στον θύλακα.

«Ακόμη και όταν δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός, θα πρέπει να υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι έτσι ώστε ο ΠΟΥ, ο ΟΗΕ να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους», είπε ο Πέπερκορν.