Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Περού Νέστορ Ποπολίσιο ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να μην είναι ευπρόσδεκτος στη χώρα ενόψει της Συνόδου της Αμερικής, την επόμενη εβδομάδα, επικυρώνοντας μια απόφαση που έλαβε ο ατιμασμένος πρώην πρόεδρος, ο οποίος τον περασμένο μήνα υπέβαλε την παραίτησή του εξαιτίας μιας υπόθεσης διαφθοράς.
Στην πρώτη του ομιλία αφού ανέλαβε επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας των Άνδεων, ο Ποπολίσιο δήλωσε πως η απόφαση που έλαβε η Λίμα αντανακλά την άποψη δέκα και πλέον κρατών που θα πάρουν μέρος στη Σύνοδο, τα οποία ασκούν πίεση στο Καράκας και καλούν τον Μαδούρο να διοργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
Κατά τον Ποπολίσιο, ο Μαδούρο αρνείται να εισακούσει τις εκκλήσεις να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που «ακυρώνει και την παραμικρή έννοια της δημοκρατίας» και «εγείρει αξεπέραστο εμπόδιο για τη συμμετοχή του στη Σύνοδο της Αμερικής».
«Αυτή είναι μια σθεναρή απόφαση η οποία δεν υπόκειται σε αναθεώρηση», συμπλήρωσε ο Ποπολίσιο.
Ο Μαδούρο έχει δηλώσει ότι θα πάει ούτως ή άλλως στη Σύνοδο, παρά την απαγόρευση της συμμετοχής του από τη Λίμα, την οποία είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση του κεντροδεξιού Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι τον Φεβρουάριο. Ο σοσιαλιστής Μαδούρο κατηγορεί τις κυβερνήσεις χωρών της περιοχής που πρόσκεινται στη δεξιά ότι συμμετέχουν σε αυτή που αποκαλεί συνωμοσία των ΗΠΑ με στόχο την ανατροπή του και τη λεηλασία των πετρελαϊκών πόρων της χώρας του.
Ο Κουτσίνσκι ήταν ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του Μαδούρο, τον οποίο αποκαλούσε «δικτάτορα» και απαιτούσε να αποχωρήσει από την εξουσία.
Αλλά ήταν ο Κουτσίνσκι αυτός που αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον περασμένο μήνα, εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς. Τον αντικατέστησε ο μέχρι εκείνη τη στιγμή αντιπρόεδρός του, ο Μαρτίν Βισκάρα. Ο νέος πρόεδρος της χώρας απέφυγε να πάρει θέση για τον Μαδούρο και τη συμμετοχή του στη σύνοδο την περασμένη εβδομάδα, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι θα άφηνε να χειριστεί το ζήτημα το υπουργείο Εξωτερικών.