Σάββατο 04 Μαΐου 2024 -

Παρίσι: Ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση ο Γαλλοϊρανός που είχε συλληφθεί



Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο δράστης της επίθεσης στο Παρίσι, που στοίχισε τη ζωή σε έναν τουρίστα το Σάββατο 2/12, «αποδέχεται πλήρως και αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις του» και «όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έδρασε μόνος».

Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, που συνεχίζεται και σήμερα, ο 26χρονος Γαλλοϊρανός δικαιολόγησε την πράξη του ως «αντίδραση απέναντι στις διώξεις που υφίστανται οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο», ενώ εμφανίστηκε «πολύ ψυχρός, κυνικός και αποστασιοποιημένος», πρόσθεσε αυτή η πηγή.

Ο δράστης, ο Αρμάν Ρατζαμπούρ-Μιγιαντοάμπ, ήταν ήδη γνωστός στις γαλλικές αρχές και είχε ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας. Συνελήφθη μετά την επίθεση.

Ο ισλαμιστής εξτρεμιστής είχε ορκιστεί πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο πριν περάσει στη δράση.

 

Η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε έρευνα για την επίθεση στο Παρίσι το Σάββατο γύρω στις 9:30 μ.μ., κοντά στη γέφυρα Μπιρ Χακίμ, στο 15ο διαμέρισμα, λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην πρωτεύουσα (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου).

«Ξεκινήσαμε έρευνα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, που εδρεύει στην Καρλσρούη (νοτιοδυτικά) και ειδικεύεται σε υποθέσεις τρομοκρατίας, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Spiegel.

Η γερμανική έρευνα, που δικαιολογείται από τη γερμανική υπηκοότητα του θύματος, θα διεξαχθεί παράλληλα με τη γαλλική έρευνα που έχει ανατεθεί στην εθνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Χθες, Κυριακή, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε «συγκλονισμένος από την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι».