Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 -

Πάνω από 52 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη ζουν με ιογενή ηπατίτιδα



Τουλάχιστον 52 εκατομμύρια παιδιά, παγκοσμίως, ζουν με ιογενή ηπατίτιδα, σε σύγκριση με 2,1 εκατ παιδιά που ζουν με τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για την ηπατίτιδα στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Πρόκειται για έρευνα του Πανεπιστημίου του Καΐρου και του Παρατηρητήριο Polaris, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ανάλυσης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2016 περίπου 325 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν φορείς του ιού της ηπατίτιδας. Από αυτούς, τέσσερα εκατομμύρια ήταν παιδιά κάτω των 19 χρόνων, τα οποία ζούσαν με ηπατίτιδα C και 48 εκατομμύρια (κάτω των 18 ετών) ζούσαν με ηπατίτιδα Β. 
Μάλιστα, μόνο 21 χώρες ευθύνονται για το 80% περίπου αυτών των παιδιατρικών λοιμώξεων από ηπατίτιδα C, με τα υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί είναι μια από τις κύριες αιτίες της ηπατίτιδας C στα παιδιά. Ωστόσο, ούτε οι έγκυες γυναίκες, ούτε τα μικρά παιδιά που νοσούν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα αποτελεσματικά άμεσης δράσης αντι-ιικά φάρμακα που είναι πλέον διαθέσιμα. 

«Παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από την ιογενή ηπατίτιδα και οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία είναι τεράστιες, ενώ τα πιο πολλά βρέφη και παιδιά που νοσούν δεν διαγιγνώσκονται και δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά», τόνισε ο Ράκιελ Πεκ, διευθύνων σύμβουλος της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Ηπατίτιδα.

Και ο Τσαρλς Γκορ πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Ηπατίτιδα συμπλήρωσε ότι «οι κυβερνήσεις και οι παγκόσμιες υγειονομικές οργανώσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλα τα παιδιά έχουν εμβολιαστεί για ηπατίτιδα Β και C και ότι όλες οι έγκυες γυναίκες υποβάλλονται σε εξετάσεις».

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα κρούσματα ηπατίτιδας C σε παιδιά είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, δεδομένης της έλλειψης πρόληψης και των ελέγχων στις εγκύους με ηπατίτιδα C και στις γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό επιδεινώνεται από την απουσία μιας γενικής πολιτικής υγείας που αφορά τις μέλλουσες μητέρες και τα παιδιά.

«Πρέπει να δράσουμε και να θεραπεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Το οικονομικό και κοινωνικό όφελος της πρώιμης θεραπείας της ηπατίτιδας C στα παιδιά είναι σημαντικό. Αυτό περιλαμβάνει μέτρα για την αποφυγή της εξέλιξης της νόσου, την απομάκρυνση του κοινωνικού στιγματισμού, τη βελτίωση της δραστηριότητας και των σχολικών επιδόσεων και τη μείωση της κόπωσης. Ωστόσο, η θεμελιώδης αρχή είναι να αποφευχθεί η μετάδοση, υιοθετώντας την "θεραπεία ως πρόληψη" σε νεαρή ηλικία και προτού εμφανιστούν δείγματα υψηλού κινδύνου μετάδοσης», υπογραμμίζουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα της μελέτης.

«Τα παιδιά είναι το μέλλον. Είναι επιτακτική ανάγκη να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να προσφέρουμε σε αυτά τα παιδιά ένα υγιές μέλλον. Η εξάλειψης της ιογενούς ηπατίτιδα είναι αδύνατη, εάν δεν εξαλειφθεί πρώτα από τα παιδιά», υπογράμμισε ο Ράκιελ Πεκ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με μελέτη του Global Burden of Disease που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο, οι θάνατοι εξαιτίας της ιογενούς ηπατίτιδας έχουν ξεπεράσει εκείνους που προήλθαν από χρόνιες μολυσματικές ασθένειες, όπως το HIV/AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση.