Φράχτες ήδη υψώνονται σε ορισμένα τμήματα των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού. Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να τους ενισχύσει και να τους επεκτείνει κατά μήκος και των 3.200 χιλιομέτρων των συνόρων. Το κόστος όμως είναι απαγορευτικό και το αποτέλεσμα αμφίβολο, τονίζει μελέτη του Brookings.
Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, μια σειρά από τοίχους και μεταλλικούς φράχτες, όχι συνεχόμενους, καλύπτει 930 χλμ. Τα υπόλοιπα επιτηρούνται από ένα «εικονικό τείχος» με αισθητήρες και κάμερες. Ένα κομμάτι του φράχτη, ανάμεσα στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας και την Τιχουάνα του Μεξικού, ονομάζεται «Πάρκο Φιλίας» και οι Μεξικανοί που επιθυμούν να συναντηθούν με συγγενείς τους που βρίσκονται στις ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να πάνε κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 10 πμ ως τις 2 μμ για να μιλήσουν μαζί τους, ο καθένας στην δική του πλευρά των συνόρων και με τον φράχτη ανάμεσά τους.
Προεκλογικά, ο Τραμπ τοποθετούσε το κόστος της ανέγερσης του τείχους στα 12 δισ. δολάρια όμως το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ το αναθεώρησε στα 21,6 δισ. δολάρια. Το Brookings θεωρεί το ποσό αυτό «εξαιρετικά υποτιμημένο»: πρώτον, δεν γνωρίζουμε τι είδους κατασκευή θα είναι (υλικά, ύψος κλπ) και δεύτερον, δεν έχει υπολογιστεί το κόστος απαλλοτρίωσης -περισσότερες από 90 δικαστικές υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές από την προσπάθεια να υψωθεί φράχτης σε κομμάτι των συνόρων στο Τέξας το 2008.
Η Washington Post υπολόγισε το κόστος για την ανέγερση του τείχους (όχι και την συντήρηση) στα 25 δισ. δολάρια ενώ έκθεση των Δημοκρατικών της Γερουσίας στα 70 δισ. δολάρια.
Όπως σημειώνει το Brookings, οι λαθρέμποροι ναρκωτικών -τους οποίους ευελπιστεί να σταματήσει ο Τραμπ μαζί με τους παράτυπους μετανάστες- βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από κάθε τείχος.
Για παράδειγμα, ενώ αρχικά σχέδια προβλέπουν ότι το τείχος θα έχει βάθος δύο μέτρα για να εμποδίζει όσους προτίθενται να σκάψουν τούνελ για να περάσουν στις ΗΠΑ, έχουν εντοπιστεί τούνελ λαθρεμπόρων με βάθος 21 μέτρα. Άλλο παράδειγμα: οι λαθρέμποροι ναρκωτικών ήδη χρησιμοποιούν drones για να περνούν το εμπόρευμά τους στις ΗΠΑ ή το διακινούν μέσω θαλάσσης ως την Καλιφόρνια.
Όσο για τους παράτυπους μετανάστες, οι περισσότεροι που βρίσκονται σήμερα στις ΗΠΑ είχαν φθάσει αρχικά νόμιμα με βίζα και παρέμειναν ως παράτυποι μετά την λήξη της ενώ λιγότεροι είναι όσοι μπήκαν από την αρχή παράνομα στις ΗΠΑ.