Σάββατο 04 Μαΐου 2024 -

Παλαιστίνιοι έφηβοι νεκροί από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη



Φόβους γενικευμένης ανάφλεξης και τρίτης παλαιστινιακής Ιντιφάντα στη Μέση Ανατολή γεννά η κλιμάκωση της βίας σε Ιερουσαλήμ και Δυτική Όχθη. Δεκατριάχρονος και 18χρονος Παλαιστίνιος έπεσαν νεκροί με διαφορά ωρών τη Δευτέρα από ισραηλινές σφαίρες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη. 

Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν την ίδια στιγμή στόχους της Χαμάς στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας έπειτα από ρίψη ρουκετών στην ισραηλινή επικράτεια το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post.

Ο 13χρονος Αμπντέλ Ραχμάν Σαντί σκοτώθηκε από σφαίρα στο στήθος και δεύτερος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με γιατρούς τοπικού νοσοκομείου όπου διακομίστηκαν.

Νεκρός είχε πέσει νωρίτερα ο 18χρονος Χουζέιφα Οτμάν Σουλεϊμάν επίσης από πυρά του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην Τουλκαρέμ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με δηλώσεις γιατρού της περιοχής.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έλαβαν μέρος σε συγκέντρωση που οργάνωσε η Χαμάς στην Τουλκαρέμ. Ομάδες εκτόξευαν μολότοφ και πέτρες κατά των στρατιωτών, οι οποίοι άνοιξαν πυρ αφού έκαναν χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου λάμψης, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Συγκρούσεις, μικρότερης κλίμακας, σημειώθηκαν και στην Ραμάλα. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες κατά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας σε σημείο έλεγχου που συνδέει την πόλη με τις υπόλοιπες περιοχές της Δυτικής Όχθης. Ο στρατός απάντησε με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης.