Σάββατο 04 Μαΐου 2024 -

Οι Χούθι στοχοθέτησαν ξανά πλοίο που κατευθυνόταν προς το Ισραήλ



Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης «στοχοθέτησαν» το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM Tage που κατευθυνόταν προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο της οργάνωσης, Γιαχία Σαρέα.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ότι «οποιαδήποτε επίθεση των ΗΠΑ δεν θα περάσει χωρίς απάντηση ή τιμωρία».

Νωρίτερα, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) υποστήριξε ότι οι αντάρτες Χούθι εκτόξευσαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, όπου υπήρχαν πολλά εμπορικά πλοία, αλλά «κανένα δεν έχει αναφέρει ζημιές».

Τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι αντάρτες Χούθι πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ, από όπου διέρχεται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με το Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορικής Ναυτιλίας (ICS).

Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως και η Χαμάς, έχουν προειδοποιήσει πως θα βάζουν στο στόχαστρο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα αν έχουν οποιαδήποτε «σχέση» με το Ισραήλ. Πύραυλοι και drones των σιιτών ανταρτών έχουν καταρριφθεί από αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά πολεμικά πλοία που περιπολούν στη ζώνη.