Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024 -

Οι φυσικές καταστροφές σκότωσαν φέτος πάνω από 10.000 άτομα



Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών και καταστροφών που προκλήθηκαν από ανθρώπινη υπαιτιότητα, με το οικονομικό τους κόστος να ανέρχεται τουλάχιστον στα 158 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αντασφαλιστική εταιρία Swiss Re.

Οι ασφαλισμένες ζημίες, που εκτιμώνται στα 49 δισ. δολάρια, αυξήθηκαν κατά σχεδόν ένα τρίτο από τα 37 δισ. δολάρια το 2015, αλλά αφορούν λιγότερο από το ένα τρίτο του κόστους που ήταν αποτέλεσμα των καταστροφών κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Sigma» που εκδίδει η εταιρία κάθε Δεκέμβριο.

«Η διαφορά μεταξύ των συνολικών ζημιών και των ασφαλισμένων ζημιών το 2016 δείχνει ότι πολλά γεγονότα συνέβησαν σε περιοχές με χαμηλή ασφαλιστική κάλυψη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Swiss Re.

Ο τυφώνας Μάθιου ήταν η φονικότερη φυσική καταστροφή του 2016, σύμφωνα με την Swiss Re, καθώς στοίχισε τη ζωή σε 733 άτομα, κυρίως στην Αϊτή.

Ο Μάθιου προκάλεσε καταστροφές στην Αϊτή και σε όλη την ανατολική Καραϊβική τον Οκτώβριο πριν πλήξει τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ, προκαλώντας ζημιές 8 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Swiss Re, εκ των οποίων τα 4 δισ. δολάρια ήταν ασφαλισμένα. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, οι ασφαλισμένες ζημιές ανέρχονται στα 8 δισ. δολάρια.

Μια σειρά σεισμικών δονήσεων και μετασεισμών που έπληξαν την περιοχή Κουμαμότο της Ιαπωνίας, ανάμεσά τους και ο σεισμός μεγέθους 7 βαθμών τον Απρίλιο, άφησαν πίσω τους 137 νεκρούς ενώ ήταν η καταστροφή που είχε φέτος το υψηλότερο κόστος. Οι ζημιές που προκάλεσε ανήλθαν στα 20 δισ. δολάρια, εκ των οποίων μόνο το ένα τέταρτο ήταν ασφαλισμένο.

«Η κοινωνία δεν είναι ασφαλισμένη απέναντι στους κινδύνους ενός σεισμού και το κενό προστασίας αποτελεί παγκόσμια ανησυχία», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re Κουρτ Καρλ.

Η Swiss Re εκτίμησε ότι το κόστος από τις δασικές πυρκαγιές στο Φορτ ΜακΜάρεϊ του Καναδά – η καταστροφή με το υψηλότερο κόστος στη χώρα ακόμα και για τις ασφαλιστικές εταιρίες – ανήλθε στα 3,9 δισ. δολάρια και στα 2,8 δισ. για τις ασφαλιστικές εταιρίες.