Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025 -

Ο Ζελένσκι απορρίπτει και το σχέδιο των ΗΠΑ για την αξιοποίηση των ορυκτών κοιτασμάτων της Ουκρανίας



Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάνει πως ξεχνά τα δάνεια  500 δισ. δολ. που έλαβε από τις ΗΠΑ, με μια μια ανακοίνωση που προκαλεί αίσθηση. «Δεν χρωστάμε τίποτα στις ΗΠΑ»!

 

Επίπλέον ο πρόεδρος της Ουκρανίας,  απορρίπτει το σχέδιο της Ουάσιγκτον για την αξιοποίηση των ορυκτών της Ουκρανίας, λέγοντας πως «παραβιάζει σχεδόν όλες τις κόκκινες γραμμές» του Κιέβου.

 

Η κυβέρνηση Τραμπ, έχει ζητήσει από την Ουκρανία, να επιστρέψει  το σύνολο της αξίας της στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης που παρείχαν οι ΗΠΑ από την έναρξη του πολέμου.

Αυτό τώρα δεν το αναγνωρίζει ο Ζελένσκι ότι είναι χρέος, αλλά το χαρακτηρίζει ως «βοήθεια» . Έτσι, αρνείται να το αποπληρώσει. 

 

Ο Ζελένσκι, δηλώνει ότι «η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ (σ.σ.: δηλαδή όχι οι ΗΠΑ, αλλά μια «ομάδα!) εγκατέλειψε όλες τις συμβιβαστικές λύσεις που συμφωνήθηκαν πριν από έναν μήνα» και το νέο κείμενο παραβιάζει σχεδόν όλες τις κόκκινες γραμμές» της Ουκρανίας, η οποία στερείται ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας της και υποχρεώνεται να αποπληρώσει όλη την αμερικανική βοήθεια που έλαβε».

 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ακόμα ότι «πρόκειται για ένα κείμενο εντελώς διαφορετικό από την αρχική εκδοχή που περιλαμβάνει πολλά πράγματα που δεν είχαν συζητηθεί και ορισμένα που είχαν ήδη απορριφθεί».

Η ποσότητα του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας δεν είναι ξεκαθαρισμένη, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τους πόρους παραμένουν ανεκμετάλλευτοι, είτε είναι δύσκολη η εξόρυξή τους, είτε βρίσκονται ντε φάκτο υπό ρωσικό έλεγχο, αφού τα κοιτάσματα είναι σε εδάφη που κατέχει η Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, πάντως, έχει δηλώσει θετικός σε αμερικανικές επενδύσεις στα πρώην ουκρανικά εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία.

 

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί το «δικαίωμα της πρώτης προσφοράς», για επενδύσεις σε όλα τα μελλοντικά έργα υποδομών και φυσικών πόρων, στο πλαίσιο μίας αποικιοκρατικού τύπου συμφωνίας εταιρικής σχέσης με την Ουκρανία, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg.

Εάν η συμφωνία γίνει δεκτή, θα αποτελέσει μια άνευ προηγουμένου επέκταση της οικονομικής επιρροής των ΗΠΑ στη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Ευρώπης, ακριβώς τη στιγμή που προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με την ΕΕ, και να ενταχθεί ως πλήρες μέλος στο μπλοκ.

Οι ΗΠΑ, πρακτικά ζητούν να τους παραχωρηθεί πλήρης εξουσία επί των επενδύσεων στην Ουκρανία, για έργα που περιλαμβάνουν δρόμους, σιδηροδρόμους, λιμάνια, ορυχεία, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών.

 

Η συμφωνία θα παραχωρούσε στις ΗΠΑ την πρώτη αξίωση επί των κερδών, που θα μεταφέρονταν σε ένα ειδικό επενδυτικό ταμείο ανασυγκρότησης (κάτι σαν το Υπερταμείο που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα) το οποίο θα ελέγχεται από την Ουάσιγκτον.

Το κρίσιμο είναι ότι το έγγραφο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τα «υλικά και οικονομικά οφέλη» που παρασχέθηκαν στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, ως δική τους συνεισφορά στο εν λόγω ταμείο.