Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ο Τίμερμανς συμβουλεύει τους Βρετανούς να ξανασκεφτούν το Brexit



Τους επόμενους μήνες η Βρετανία πρέπει να ηρεμήσει και να ξανασκεφθεί την απόφασή της για το Brexit, δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς.

 

Στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε αναβολή του Brexit ως τις 31 Οκτωβρίου, αλλά η Βρετανία μπορεί να αποχωρήσει νωρίτερα, αν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

«Ελπίζω απολύτως ότι η Βρετανία μπορεί να παραμείνει στην ΕΕ», τόνισε ο Τίμερμανς, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, στο debate με τον αντίπαλό του, Μάνφρεντ Βέμπερ. «Ελπίζω ότι αυτή η περίοδος θα χρησιμοποιηθεί από τη Βρετανία για να ηρεμήσει και να ξανασκεφθεί κάπως τα πράγματα, ίσως οι πολιτικοί θα μπορούσαν να είναι πιο υπεύθυνοι με τις υποσχέσεις που δίνουν, και μετά να ξαναδούν το θέμα αργότερα φέτος. Ποιος ξέρει τι μπορεί να αλλάξει στο μεταξύ;», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναφερόμενος στο Brexit.

Με τις δηλώσεις του ο Τίμερμανς εξέφρασε μια ελπίδα που συμμερίζονται πολλοί στην ΕΕ, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ότι η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Βrexit. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κάποιοι Βρετανοί έχουν αλλάξει άποψη για το θέμα από το 2016, όταν έγινε το δημοψήφισμα. Ομως, η Μέι και η κυβέρνησή της αποκλείει ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Από την πλευρά του ο Βέμπερ εξέφρασε τις ενστάσεις του για τη συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές. «Εχω ένα πρόβλημα που συμμετέχουν τώρα στις εκλογές, αποφασίζουν για το μέλλον της ένωσής μας. Δεν είναι εύκολο να το καταλάβουμε. Σέβομαι το αποτέλεσμα και, αν αποτελούν τμήμα της ΕΕ, έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν, μην με παρεξηγήσετε», είπε ο υποψήφιος του ΕΛΚ.