Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 -

Ο Ρέντσι απέλυσε τη δημοτική αρχή του Κορλεόνε



Στην απόλυση της δημοτικής αρχής του Κορλεόνε, της σικελικής περιοχής που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως το πραγματικό αλλά και μυθιστορηματικό προπύργιο της ιταλικής μαφίας, προχώρησε την Τετάρτη η ιταλική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Ρέντσι προχώρησε στην απόλυση της τοπικής ηγεσίας του Κορλεόνε και άλλων τριών δημοτικών αρχών στη νότια Ιταλία (Αρζάνο στη Νάπολη, Μποβαλίνο και Τροπέα στην Καλαβρία), στέλνοντας μήνυμα ότι ο πόλεμος με το οργανωμένο έγκλημα συνεχίζεται.

Το Κορλεόνε ήταν η γενέτειρα του Μάριο Πούζο στην εμβληματική ταινία Ο Νονόςτου Φράνσις Φορντ Κόπολα, όπως η πραγματική γενέτειρα του Μπερνάρντο Προβεντσάνο και του Σαλβατόρε Ρίνα, των δύο αρχιμαφιόζων, που πήραν τα ηνία της Κόζα Νόστρα στη δεκαετία του '80 έπειτα από ένα αιμοσταγές ξεκαθάρισμα, που άφησε πίσω του περίπου 1.000 νεκρούς, όπως εκτιμούν κάποιοι ιστορικοί.

Ο Ρίνα και ο Προβεντσάνο, γνωστοί και με το προσωνύμιο «τα κτήνη» εξαιτίας της βιαιότητάς τους, τελικώς εντοπίστηκαν και καταδικάστηκαν σε ισόβια. 

Ο Προβεντσάνο πέθανε τον περασμένο μήνα σε ηλικία 83 ετών, ενώ ο 85χρονος Ρίνα παραμένει έγκλειστος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Από το 1991 ώς τον φετινό Ιούνιο έχουν απολυθεί 212 τοπικές αρχές για σχέσεις με τη μαφία. Είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει στο Κορλεόνε.

Η εγκληματική δράση της Κόζα Νόστρα έχει μειωθεί σημαντικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, μετά τις σαρωτικές έρευνες που ακολούθησαν τις δολοφονίες δύο επιφανών νομικών το 1992, οι οποίοι ύψωσαν φωνή απέναντι στην εγκληματική οργάνωση. Οι δολοφονίες αυτές είχαν προκαλέσει σοκ στην Ιταλία. 

Ωστόσο, η μαφιόζικη Ντραγκέτα της Καλαβρίας έχει κερδίσει σε επιρροή και έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο εισαγωγέα κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική.