Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 -

Ο Πούτιν δεν είναι σίγουρος ότι θα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Ρωσίας το 2018



ΜΟΣΧΑ. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν δεν είναι σίγουρος ότι θα υποβάλει την υποψηφιότητά του στο ανώτατο κρατικό αξίωμα το 2018.

"Η διάρκεια παραμονής στην εξουσία εξαρτάται από δυο παράγοντες. Πρώτον, αναμφισβήτητα υπάρχουν κανόνες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και δε θα τους παραβιάσω, να είστε σίγουροι.

Δεν είμαι όμως πεπεισμένος από την άλλη πλευρά ότι πρέπει να εκμεταλλευτώ πλήρως τα συνταγματικά δικαιώματα αυτά", δήλωσε ο επικεφαλής του κράτους στη συνέντευξη στον Αμερικάνο δημοσιογράφο Τσάρλι Ρόουζ για τους τηλεοπτικούς σταθμούς CBS και PBS.

Όπως είπε ο Πούτιν, η απόφασή του "θα εξαρτηθεί από τη συγκεκριμένη κατάσταση στη χώρα και στον κόσμο" και από τις δικές του προθέσεις.

Το διάστημα 2000-2008 ο Πούτιν είχε τη θέση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά δύο θητείες. Το 2008-2012 εργάστηκε ως πρωθυπουργός και έπειτα πάλι βρέθηκε στο ανώτατο κρατικό αξίωμα για έξι χρόνια.

Στη ερώτηση, τι χώρα θα ήθελε να αφήσει, όταν φύγει, ο Πούτιν απάντησε: "Η Ρωσία πρέπει να είναι αποτελεσματική, ανταγωνιστική χώρα με σταθερή οικονομία, με ανεπτυγμένο κοινωνικό και πολιτικό σύστημα, ευέλικτο στις αλλαγές μέσα στη χώρα και γύρω από αυτήν ". Κατά τη γνώμη του Ρώσου ηγέτη, η Ρωσική Ομοσπονδία "πρέπει να είναι ανταγωνιστική, πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα και να επηρεάσει εκείνες τις διαδικασίες οι οποίες είναι σημαντικές για αυτήν ".

"Θέλω η Ρωσία να είναι έτσι, όπως την περιέγραψα τώρα. Είναι η μεγαλύτερη μου ευχή. Και να είναι οι άνθρωποι εδώ ευτυχισμένοι, ενώ οι εταίροι μας σε όλο τον κόσμο να θέλουν και να τάσσονται προς την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία ", συμμερίστηκε ο Πούτιν το όνειρό του.