Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ο 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ



Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, αναλαμβάνει ο νυν υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Είναι 34 ετών και είναι ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός που είχε η Γαλλία επί Πέμπτης Δημοκρατίας.

 
 
Ο Ατάλ διαδέχθηκε την Ελιζαμπέτ Μπορν μετά από 20 μήνες παραμονής στην πρωθυπουργία μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Γεννήθηκε το 1989 στο Οτ-ντε Σεν και έχει ήδη υπηρετήσει σε διάφορους ρόλους, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού δημοσίων λογαριασμών.

Στην αρχή της καριέρας του, ο Aτάλ ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά αργότερα εντάχθηκε στο κεντρώο κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν, που έχει πλέον μετονομαστεί σε «Αναγέννηση».

Οι επικρίσεις για την επιλογή του στους κόλπους της αντιπολίτευσης, είναι πολλές, ο ίδιος ο Μακρόν ωστόσο ποντάρει στο επικοινωνιακό του χάρισμα για να οδηγήσει τη χώρα σε μία κρίσιμη περίοδο, εν όψει των ευρωεκλογών και των Ολυμπιακών του Παρισιού.

Ο Oλιβιέ Φορ του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος είπε στο France Inter σήμερα το πρωί ότι ο ο Ατάλ είναι λαμπρός στο κομμάτι της επικοινωνίας, αλλά ότι αν ο υπουργός Παιδείας γινόταν πρωθυπουργός, θα «περίμενε μία από τα ίδια».

Ο Φρανσουά Μπελαμί, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκπροσωπεί τους Ρεπουμπλικανούς είπε οτι ο Ατάλ δεν είχε ακόμη χρόνο να επιτύχει πολλά στον τρέχοντα ρόλο του.

Ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος επιδιώκει να δώσει μια νέα ώθηση στη δεύτερη θητεία του μετά από μία σειρά διαδηλώσεων και αρνητικών δημοσκοπήσεων ευχαρίστησε το «υποδειγματικό έργο της Μπορν στην υπηρεσία του έθνους».

Στην επιστολή παραίτησής της, η Μπορν είπε ότι ήταν «πιο απαραίτητο από ποτέ να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις» που επιδιώκει η κυβέρνηση.

«Ήθελα να σας πω πόσο παθιασμένη ήμουν με αυτήν την αποστολή», έγραψε, προσθέτοντας ότι «καθοδηγείται από τη συνεχή ανησυχία, την οποία μοιραζόμαστε, να επιτύχουμε γρήγορα και απτά αποτελέσματα για τους συμπολίτες μας».