Μερίδα βουλευτών από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες τους Εργατικούς και του κόμματος της Βορείου Ιρλανδίας υποστηρίζουν πως θα καταψηφίσουν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 που οδηγεί στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρώπη.
Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου αποφάσισαν ότι το κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και κάποιοι βουλευτές είχαν πει ότι θα ψηφίσουν κατά.
Ο Tim Farron, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών είπε ότι το κόμμα του θα αντιταχθεί στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 εάν δεν υπάρξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τους όρους της εξόδου.
«Αυτή είναι η μόνη λογική και δημοκρατική επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι. Πρέπει να γίνει ένα δημοψήφισμα στο τέλος της διαδικασίας για να μην επιβληθεί κάτι πάνω στον Βρετανικό λαό για το οποίο δεν ψήφισε» είπε ο στο ραδιόφωνο του BBC o Farron.
«Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι του Stephen Phillips, του συντηρητικού βουλευτή που παραιτήθηκε από το κοινοβούλιο ενώ ήταν ενεργό μέλος της καμπάνιας της εξόδου και ο οποίος είπε: “για σταθείτε, εγώ δεν ψήφισα για την αποχώρηση από την κοινή αγορά”.» είπε ο Farron και πρόσθεσε ότι η πιθανή συμφωνία θα είναι τελείως διαφορετική από αυτό που ψήφισαν οι πολίτες.
Οι εργατικοί έχουν πει ότι δεν θα ταχθούν ενάντια στην πρόταση της κυβέρνησης αλλά κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα ακολουθήσουν τη στάση του κόμματος τους, σύμφωνα με το BBC.
Ο πρώην διεκδικητής της ηγεσίας Owen Smith, ο πρώην υπουργός David Lammy και ο σκιώδης υπουργός Μεταφορών Daniel Zeichner έχουν πει ότι δεν θα ακολουθήσουν την θέση του κόμματός τους.
Η πλειοψηφία των βουλευτών των Εργατικών αναμένεται να ψηφίσει υπέρ ή να απέχει από τη διαδικασία. Και η ηγέτης των Εργατικών στη Βουλή των Λόρδων είπε ότι δεν θα μπλοκάρουν την πρόταση αλλά θα την εξετάσουν διεξοδικά τοποθετώντας την στο μικροσκόπιο.
Ο υπουργός του Brexit David Jones είπε ότι το κοινοβούλιο ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία 6 προς 1 να δοθεί το δικαίωμα στον Βρετανικό λαό να αποφασίσει για την παραμονή ή την έξοδο από την ΕΕ, «τώρα επειδή δεν τους αρέσει η πρώτη απάντηση, οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί και οι Εργατικοί ψάχνουν τρόπους για να ξαναθέσουν το ερώτημα ελπίζοντας σε διαφορετική απάντηση. Θέλουν να αντιστρέψουν την απόφαση που ελήφθη στις 23 Ιουνίου. Μόνο τους Συντηρητικούς μπορούν να εμπιστευθούν οι πολίτες για τον σεβασμό του δημοψηφίσματος και ενός επιτυχημένου Brexit».