Κυριακή 12 Μαΐου 2024 -

Νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα



Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις προειδοποίησε πως το ταχέως αναπτυσσόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ  μάλλον υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας, παρά την ενισχύει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αποδεχθούν ποτέ μία «πυρηνική» Βόρεια Κορέα», τόνισε.

«Μην έχετε καμία αμφιβολία», ανέφερε. «Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων μας θα κατατροπωθεί. Και οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα αντιμετωπιστεί με μαζική στρατιωτική απάντηση».

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ασία τις προηγούμενες ημέρες, ο Μάτις επεσήμανε πολλές φορές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντα προτιμούν το δρόμο της διπλωματίας. Όμως, από τη Σεούλ προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα ότι η στρατιωτική ισχύς της δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή της συμμαχίας ΗΠΑ - Ν. Κορέας και δήλωσε ότι η διπλωματία είναι πιο αποτελεσματική «όταν υποστηρίζεται από αξιόπιστη στρατιωτική δύναμη».

Η ένταση μεταξύ Πιονγιάνγκ και Ουάσινγκτον βαίνει κλιμακούμενη μετά από μία σειρά πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών στις οποίες έχει προχωρήσει πρόσφατα η Βόρεια Κορέα, και έχει προκαλέσει και λεκτικές διαμάχες μεταξύ του ηγέτη του καθεστώτος Κιμ Γιόνγκ Ουν και του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.