Κι όμως οι φημολουγουμένως δυσκοίλιοι Βρετανοί παραμέρισαν για λίγο τα fish and chips και δημιούργησαν μια απίστευτη ουρά έξω από τον κινητό πάγκο της Χανιώτισσας Εύης Περουλάκης για ένα σουβλάκι από τα χεράκια της.
Η Εύη εγκαταστάθηκε στην Αγγλία το 1997 για να σπουδάσει και σύμφωνα με δηλώσεις της, το Souvlaki Street, δεν ήταν ποτέ στα σχέδια της. Όπως υποστηρίζει αδυνατεί να πιστέψει την απίστευτη ανταπόκριση που έχουν τα σουβλάκια της. Το μυστικό της επιτυχίας της πιστεύει ότι κρύβεται στα φρέσκα και μοναδικά -από άποψη ποιότητας- υλικά που παράγει η Κρήτη, όπως το ελαιόλαδο και η ρίγανη.
Εμπνευστής της ιδέας αυτής ήταν ο Άγγλος σύντροφός της, ο οποίος ξετρελάθηκε με ένα αντίστοιχο σουβλάκι που είχε δοκιμάσει στα Χανιά και αναρωτήθηκε πώς σε μία χώρα που ζουν τόσοι πολλοί Έλληνες, υπάρχουν ελάχιστα εστιατόρια που μπορεί κάποιος να γευτεί ένα αυθεντικό ελληνικό σουβλάκι. Μια μέρα λοιπόν η Εύη, μεταξύ σοβαρού και αστείου, έκανε την εμφάνιση της στην τοπική αγορά και με ένα «μαγγαλάκι» μιας χρήσης και υλικά για 40 σουβλάκια (τυλιχτές πίτες) από ελληνικά προϊόντα, κατάφερε μέσα σε μια ώρα να τα κάνει ανάρπαστα. Τρία χρόνια μετά, το Souvlaki Street έχει γίνει θεσμός για πολλούς στα κεντρικά σημεία του Λονδίνου όπως το City, το Shoreditch, τη Victoria, τη Canary Wharf και στο νότιο και ανατολικό Λονδίνο.
«Η ανταπόκριση του κόσμου μεγάλη. Από την αρχή είχαμε μεγάλη ανταπόκριση από Άγγλους και Έλληνες. Όταν ξεκινήσαμε το 2014 ήμασταν από τα πρώτα κινητά σουβλατζίδικα στο Λονδίνο και πολύς κόσμος δεν γνώριζε τι ήταν το σουβλάκι. Υπήρχαν φυσικά οι ξένοι που είχαν πάει στην Ελλάδα και το είχαν γευτεί και ενθουσιάζονταν οπότε μας έβλεπαν και έρχονταν να φάνε. Αλλά υπήρχαν και πολλοί που δεν το ήξεραν και τους τράβαγε είτε η μυρωδιά είτε η περιέργεια για την μεγάλη ουρά. Έχουμε πάρα πολλούς πιστούς πελάτες τώρα πια που τους ξέρουμε χρόνια και με το μικρό τους όνομα. Θέλω να πιστεύω ότι ‘εκπαιδεύσαμε’ πολύ κόσμο να γνωρίσει και να αγαπήσει το σουβλάκι», δηλώνει η ίδια σε συνέντευξή της.
«Πουλάμε αρκετά έτσι ώστε να καλύπτουμε τα υψηλά έξοδα του πάγκου (τα υλικά μας είναι Α ποιότητας και τα περισσότερα έρχονται από Ελλάδα, ενοίκιο και μισθούς Λονδίνου κτλ) και να έχουμε και εμείς ένα καλό βιοτικό επίπεδο. Τα σουβλάκια ξεκινάνε από £5», λέει αναφερόμενη στη σχέση εξόδων-εσόδων της μικρής της «επιχείρησης».