Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2024 -

Μ.Ανατολή: Σε γενικευμένη απομάκρυνση των πολιτών τους προχωρά η Ισπανία και η Νότια Κορέα



Σε σχέδιο συντονισμένης προσπάθειας για την απομάκρυνση πολιτών από τα κράτη της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα από το Λίβανο, θα προχωρήσει η Ισπανία. 

Σκοπεύει μάλιστα ακόμα και την Πέμπτη  να στείλει δύο στρατιωτικά αεροσκάφη για να απομακρύνει έως και 350 πολίτες της από το Λίβανο, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Europa Press.

«Τα ισπανικά αεροπλάνα είναι έτοιμα, το προσωπικό είναι έτοιμο, όπως πάντα με τον επαγγελματισμό του ισπανικού στρατού», δήλωσε η Ρόμπλες σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3.

Εκτός βέβαια από την Ισπανία και η Νότια Κορέα παίρνει γρήγορες αποφάσεις καθώς όπως ανακοίνωσε σήμερα (02/10) ο πρόεδρος της Γιουν Σουκ Γέολ: «υπάρχει σαφής εντολή να αποσταλεί αμέσως στρατιωτικό αεροσκάφος για να απομακρύνει νοτιοκορεάτες πολίτες από το Ισραήλ και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής».

Νωρίτερα, ο Γιουν συναντήθηκε με τους συμβούλους του για την εθνική ασφάλεια και την οικονομία αναφορικά με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και ζήτησε να υπάρξει ταχεία, αλλά μετρημένη απάντηση σε οποιονδήποτε αντίκτυπο θα μπορούσε να υπάρξει στις αλυσίδες ενεργειακών προμηθειών, εμπορίου και εφοδιασμού της χώρας, προστέθηκε από τη νοτιοκορεατική προεδρία.

Τέλος, ο Γιουν τόνισε ότι η ασφάλεια των Νοτιοκορεατών στην περιοχή είναι η κορυφαία προτεραιότητα και πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Κάλεσε μάλιστα τους νοτιοκορεάτες που διαμένουν είτε στο Ισραήλ είτε στο Λίβανο να αποχωρήσουν με κάθε μέσο.