Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 -

Μάχες στη Συρία: Δώδεκα άμαχοι νεκροί από τουρκικά πλήγματα, σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις



Οι κουρδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως 12 άμαχοι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από τουρκικά πλήγματα στη βόρεια και την ανατολική Συρία, έπειτα από μια επίθεση που στοίχισε χθες, Τετάρτη, τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στην Άγκυρα.

«Στη διάρκεια των τελευταίων ωρών, (…) ένα νέο κύμα επιθέσεων στη βόρεια και την ανατολική Συρία» προκάλεσε το θάνατο 12 αμάχων, ενώ 25 τραυματίσθηκαν, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), ο ένοπλος κλάδος της αυτόνομης διοίκησης της περιφέρειας που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Επιπλέον των κατοικημένων ζωνών, τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στοχοθέτησαν αρτοποιεία, ηλεκτρικούς σταθμούς, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και σημεία ελέγχου των (κουρδικών) δυνάμεων εσωτερικής ασφαλείας», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία γίνεται επίσης αναφορά σε πυρά του τουρκικού πυροβολικού.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) είναι ο «πιθανός» υπεύθυνος για τη χθεσινή επίθεση κοντά στην Άγκυρα που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 20 τραυματίσθηκαν, και πραγματοποίησαν σε αντίποινα πλήγματα εναντίον θέσεων του PKK στο Ιράκ και τη Συρία.

Η Τουρκία θεωρεί πως οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες κυριαρχούν στις FDS, αποτελούν κλάδο του PKK, το οποίο χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση».

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο τούρκος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε πως επλήγησαν «32 στόχοι» του PKK και των συμμάχων του στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

Διαβεβαιώνοντας πως οι τουρκικές δυνάμεις ενήργησαν ευρισκόμενες σε «άμυνα» και σύμφωνα με το Χάρτη του ΟΗΕ, εξήγησε σε ανακοίνωση πως «συνολικά 32 στόχοι που ανήκαν στους τρομοκράτες καταστράφηκαν επιτυχώς» και διευκρίνισε πως αυτές «οι αεροπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονται».

Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος ελέγχει ζώνες της βόρειας Συρίας αφού εκδίωξε από εκεί τις κουρδικές δυνάμεις, πραγματοποιεί τακτικά πλήγματα στις ζώνες που ελέγχονται από τους Κούρδους.