Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 -

«Φρένο» στην πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν εξαιτίας διαρροής απόρρητων εγγράφων από τις ΗΠΑ



Αναβολή πήρε η επίθεση που σχεδίαζε το Ισραήλ εναντίον του Ιράν σε αντίποινα για τη «βροχή» των 200 βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε το τελευταίο νωρίτερα μέσα στον μήνα. Η αναβολή αυτή έρχεται έπειτα από διαρροή απόρρητων εγγράφων που είχαν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ.

«Η διαρροή των αμερικανικών εγγράφων ανέβαλε την ημερομηνία της επίθεσης λόγω της ανάγκης να αλλάξουν ορισμένες στρατηγικές» δήλωσε στους Times του Λονδίνου πηγή μέσα από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως «θα υπάρξει απάντηση, αλλά θα πάρει περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί».

Τα απόρρητα έγγραφε δημοσιεύτηκαν σε φιλο-ιρανικό κανάλι στο Telegram την περασμένη Παρασκευή και αποτελούσαν την εκτίμηση των ΗΠΑ για την πιθανή απάντηση του Ισραήλ. Η αμερικανική εκτίμηση στηριζόταν σε δορυφορικές εικόνες και πληροφορίες που συνελέγησαν από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών. Η έκθεση με τα απόρρητα έγγραφα μιλούσε για βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Golden Horizon και Rocks που θα εκτοξεύονταν από αέρος για να πλήξουν την Τεχεράνη.

Η εξέλιξη, σύμφωνα με τους Times, υποχρέωσε το Ισραήλ να πάει πίσω το σχέδιό του, ίσως ακόμα και να το επανεξετάσει ώστε να αναπτύξει εναλλακτικό πλάνο.