Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 -

Λονδίνο: Ενισχύεται η στήριξη στην Μέι ενώ η ΕΕ επιμένει σε «έξοδο τώρα»



Τη βάση υποστήριξής της στο στρατόπεδο των βρετανών Συντηρητικών ενισχύει η Τερέζα Μέι, παίρνοντας την «ψήφο» άλλων δύο υπουργών αλλά και ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα το Λονδίνο συνεχίζει να ακούει από τις Βρυξέλλες πως θα πρέπει πρώτα να «πατήσει το κουμπί» της εξόδου για να ξεκινήσουν οποιεσδήποτε συνομιλίες -έστω κι αν η Μέι έχει δείξει πως, αν αναλάβει την πρωθυπουργία, δεν πρόκειται να βιαστεί.

H υπουργός Εσωτερικών εμφανίζεται, στην αρχή της κούρσας, φαβορί για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία. Από τον αγώνα απουσιάζει -σε ευθεία αντίθεση με τα όσα περίμεναν όλοι στο Λονδίνο μετά την ψήφο για Brexit- ο Μπόρις Τζόνσον, που έκανε πίσω μετά την υποψηφιότητα που έβαλε ο δεύτερος «στρατηγός του Φεύγουμε» Μάικλ Γκόουβ.

Την ηγεσία των Τόρις, και κατ' επέκταση τη βρετανική πρωθυπουργία, διεκδικούν επίσης οι Στίβεν Κραμπ, Αντρέα Λίντσομ και Λίαμ Φοξ. 

Στις τάξεις όσων υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Μέι μπήκαν και οι υπουργοί Μάικλ Φάλον και Πάτρικ ΜακΛάλιν ενώ την Παρασκευή εξέφρασε την υποστήριξή της και η εφημερίδα Daily Mail, ισχυρός παράγοντας του τοπίου των ΜΜΕ στο στρατοπέδο των Συντηρητικών. 

Στο ξεκίνημα της κούρσας, η νυν υπουργός Εσωτερικών έχει έτσι ήδη την στήριξη πέντε υπουργών και πολύ περισσότερων συντηρητικών βουλευτών από ό,τι οι ανθυποψήφιοί της. 

Η πρώτη από τις αρκετές ψηφοφορίες για τους διεκδικητές ξεκινά την Τρίτη, ενώ η ανάδειξη της νέας ηγεσίας αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Κομισιόν: Πρώτα ανοίγετε την πόρτα, μετά συζητάμε

Η Μέι είχε αναφέρει, παρουσιάζοντας την υποψηφιότητά της την Πέμπτη, πως η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας και κατάρτισης της νέας σχέσης της με την ΕΕ θα κρατήσει χρόνια, και θα επιδιωχθεί τόσο διατήρηση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά όσο και περιορισμοί στην «ενδοευρωπαϊκή» μετανάστευση. 

Νομικά, η έξοδος από την ΕΕ καλύπτεται (σε γενικές γραμμές) από το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας. Το ενεργοποιεί το κράτος-μέλος που θέλει την αποχώρηση -άρα η πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια του Λονδίνου- και από εκεί και έπειτα ξεκινά μία, κατ' αρχήν, περίοδος δύο χρόνων για τους όρους του διαζυγίου και της επόμενης ημέρας (η περίοδος μπορεί ωστόσο να παραταθεί). 

Η Μέι εμφανίστηκε να αποκλείει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 εντός του χρόνου. Οι Βρυξέλλες ωστόσο επιμένουν να γίνει το συντομότερο δυνατόν η έξοδος, θέλοντας να αποφύγουν παράταση της αβεβαιότητας, ενώ οι ηγέτες των «27» κρατούν ενιαία γραμμή αποκλείοντας κάθε διαπραγμάτευση, ακόμη και προκαταρκτική, πριν το άρθρο 50.

Η Κομισιόν επανήλθε διά της επιτρόπου Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, που είπε στο BBC το βράδυ της Πέμπτης: «Πρώτα η έξοδος και μετά η διαπραγμάτευση».