Θα μπορούσαν οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες να είχαν προλάβει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι; Ίσως, εάν είχαν διατηρήσει σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας, υποστηρίζουν γάλλοι πρώην πράκτορες.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου κατέδειξαν τις αδυναμίες της κρατικής μηχανής και των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με την πρόληψη τέτοιων συνταρακτικών γεγονότων. Ο λόγος προφανής όπως καταγγέλλεται: η διακοπή των σχέσεων με τις συριακές μυστικές υπηρεσίες.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, μιλώντας σε γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό, ο Μπερνάρ Σκαρισνί, πρώην διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών εσωτερικού, επιβεβαιώνει ότι δυο χρόνια αφότου εγκατέλειψε τη θέση του, οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας του πρότειναν έναν κατάλογο με ονόματα Γάλλων που πολεμούν στη χώρα. «Για λόγους ιδεολογικούς μου επέβαλαν να αρνηθώ να την παράλβω», αποκαλύπτει σήμερα. «Είναι κρίμα γιατί η πρόταση ήταν καλή ευκαιρία για να επανασυνδέσουμε τις σχέσεις μας και κυρίως να πάρουμε στοιχεία, να ταυτοποιήσουμε πρόσωπα και να παρακολουθήσουμε όλους αυτούς τους Γάλλους που πηγαινοέρχονται ανάμεσα στη Γαλλία και τη Συρία. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν ξέρουμε τίποτα γι αυτούς και χάνουμε πολύ χρόνο ζητώντας πληροφορίες από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες που δεν διέρρηξαν ποτέ τους δεσμούς τους με τους Σύρους, αλλά και με τις ιορδανικές, τις ρωσικές, τις αμερικανικές και τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες».
Άλλοι δύο βετεράνοι του επαγγέλματος επιβεβαιώνουν στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο τις αποκαλύψεις του συναδέλφου τους. Όπως υποστηρίζουν, με το καθεστώς Ασάντ και τις μυστικές του υπηρεσίες, που είναι υπεύθυνες για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων δεν υπάρχουν επίσημες σχέσεις, αλλά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις το Παρίσι θα πρέπει ίσως να επιδείξει περισσότερο ρεαλισμό και να κινηθεί προς τη Συρία προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενες νέες επιθέσεις. Ο Αλέν Σουέ, πρώην επικεφαλής της DSCE (υπηρεσία αντικατασκοπείας) χρησιμοποίησε πιο σκληρή γλώσσα. «Οι μυστικές υπηρεσίες υπάρχουν για να συντρώγουν με το διάβολο. Οι μυστικές υπηρεσίες δραστηριοποιούνται μυστικά, ό,τι κάνουν παραμένει μυστικό, σε καμιά περίπτωση οι επαφές τους δεν δεσμεύουν ένα κράτος στο να αναγνωρίζει μια τρομοκρατική οργάνωση ή μια κυβέρνηση με την οποία δεν θέλει να έχει επίσημα σχέσεις. Για τις επίσημες σχέσεις υπάρχουν οι διπλωμάτες».
Ένας άλλος πρώην επικεφαλής, άλλης μυστικής υπηρεσίας στη Γαλλία που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, δεν αποκλείει παρά τις επίσημες διαψεύσεις να διατηρεί η Γαλλία κάποιες υποτυπώδεις σχέσεις με τη Συρία. «Η συλλογή πληροφοριών είναι ένα πρακτικό επάγγελμα» επισημαίνει. «Εάν ξέρεις ότι μια ξένη μυστική υπηρεσία μπορεί να σε οδηγήσει σε κάτι συγκεκριμένο, παραβλέπεις την επίσημη πολιτική χωρίς να το πεις σε κανένα (…) Υπό τη σημερινή οπτική γωνία αποτελεί επιπολαιότητα να αρνηθείς λίστα με ονόματα Γάλλων μαχητών στη Συρία». Ο ανώνυμος πρώην μυστικός πράκτορας προσθέτει ότι και οι πολιτικοί ιθύνοντες δεν θέλουν να πολυξέρουν. Τίποτα δεν γίνεται γραπτώς, όλες οι οδηγίες δίνονται προφορικά, οι πράκτορες δεν δίνουν λογαριασμό στους προϊσταμένους τους και ούτε αναφέρουν ονόματα προσώπων με τα οποία συναντήθηκαν.
Ο Αλέν Σουέ επικρίνει πάντως ανοιχτά την άρνηση των αρχών να παραλάβουν τον κατάλογο, «εάν αυτή η ιστορία είναι αληθινή», σπεύδει να προσθέσει.