Στη στρατηγική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος του επόμενου μήνα στην Τουρκία, στα πλαίσια της έντονης αντιπαράθεσης με τη Γερμανία και την Ολλανδία, αναφέρεται σε σημερινό της άρθρο η ιταλική εφημερίδα La Stampa.
«Στη Γερμανία και στην Ολλανδία ζουν αντιστοίχως ένα εκατομμύριο και 240.000 Τούρκοι με δικαίωμα ψήφου. Στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2015, το κόμμα του Ερντογάν AKP έλαβε το 59,7% των ψήφων στην πρώτη χώρα και το 73% στην δεύτερη. Υπό το φως των αριθμών αυτών δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς για ποιον λόγο ο Τούρκος πρόεδρος ήθελε τόσο πολύ να οργανώσει συγκεντρώσεις στις δυο αυτές χώρες, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι στην πατρίδα του το "όχι" στην μεταρρύθμιση σημειώνει ξεκάθαρο προβάδισμα επί του "ναι". Αυτό ίσχυε τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ. Διότι, άθελά τους, η Γερμανία και η Ολλανδία μπορεί να έκαναν στον Ερντογάν μια τριπλή, τεράστια χάρη», σημειώνει η La Stampa.
Η εφημερίδα του Τορίνο, αναφερόμενη πάντα στη «χάρη» αυτή που μπορεί να έγινε στον τούρκο πρόεδρο, προσθέτει:
«Ο Ερντογάν, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τον λαό του, εκμεταλλεύθηκε αμέσως την ευκαιρία και, ενώ μέχρι χθες το βράδυ το "ναι" στο δημοψήφισμα συνδεόταν με μια πιο σταθερή Τουρκία, τώρα σε αυτό προστίθεται και το επίθετο αυτόνομη, φυσικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χάρη στα τόσα παρασκηνιακά σενάρια που οι Τούρκοι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν και βάσει των οποίων η νίκη του "όχι" θα αποδυνάμωνε την Ημισέληνο, αντί να αφήσει κάποια περιθώρια ελπίδας στην δημοκρατική ζωή».
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να δοθεί στον Ερντογάν «μια επιπλέον πρόφαση για να τινάξει στον αέρα την όλο και πιο ασταθή συμφωνία για το μεταναστευτικό, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε σε περισσότερες από μια ευκαιρία ως δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι της Ευρώπης, ιδίως με την Γερμανία».
Αναφερόμενη στο τρίτο κρίσιμο σημείο της αντιπαράθεσης αυτής, η La Stampa καταλήγει:
«Με την στάση τους, η Γερμανία και η Ολλανδία ενόχλησαν χιλιάδες Τούρκους που ζουν στην επικράτειά τους, οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές, όπως και στις εκλογικές αναμετρήσεις της Τουρκίας. Και οι οποίοι κινδυνεύουν να αισθανθούν ότι η Ευρώπη τους αποδιώχνει. Μια Ευρώπη η οποία έχει ήδη πολλά προβλήματα και αντιπαραθέσεις τις οποίες πρέπει να διαχειριστεί σε ό,τι αφορά την ένταξη των ξένων πολιτών, λόγω και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό».