Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025 -

Κύπριος serial killer: Γιατί δεν έχει εντοπιστεί ακόμα η τρίτη βαλίτσα



Σε αναζήτηση της τρίτης βαλίτσας με τα πτώματα που πέταξε ο κατά συρροή δολοφόνος συνεχίζονται βρίσκονται οι κυπριακές αρχές. Η βαλίτσα αυτή δεν έχει ακόμα εντοπιστεί και ειδικοί -με γνώσεις γεωλογίας- που μίλησαν στον Φιλελεύθερο της Κύπρου το αποδίδουν στη μορφολογία του εδάφους.

Έτσι λοιπόν λένε πωςη βαλίτσα αυτή που πέταξε ο δολοφόνος στην «Κόκκινη Λίμνη» δεν αποκλείεται να γλίστρισε στο χείλος της λίμνης και χωρίς να βρει εμπόδιο να κινήθηκε προς το κέντρο της που είναι και το πιο βαθύ σημείο.

Πώς εξετάζει, όμως, κανείς αν υπάρχει οτιδήποτε στο βαθύτερο σημείο της λίμνης; Η απάντηση είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα και αν δεν προκύψει αποτέλεσμα θα εξεταστούν και τυχόν άλλα ενδεχόμενα. Ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης είχε εισηγηθεί ότι τόσο η «Κόκκινη Λίμνη», όσο και η λίμνη στο Ξυλιάτο (όπου αναζητείται η σορός της μικρής Σιέρα) θα πρέπει να αδειάσουν. Η εισήγηση αντιμετωπίστηκε αρνητικά αλλά, όπως πληροφορείται ο «Φ», στην πορεία έγιναν σκέψεις άντλησης του νερού, αν και δεν θεωρείται η πιο εύκολη λύση.

Όπως μας ελέχθη, από τις ίδιες επιστημονικές πηγές, η άντληση του νερού θα ήταν σχετικά εύκολη αν στην «Κόκκινη Λίμνη» υπήρχε συνηθισμένο νερό και όχι νερό το οποίο έχει μετατραπεί σε «ασθενές θειικό οξύ», ενώ υπάρχει και το θέμα όσον αφορά στο πού θα απορριφθεί/αποθηκευτεί το συγκεκριμένο υγρό, το οποίο πάντως θεωρείται ότι θα μπορούσε να αφεθεί να εξατμιστεί, αν και χρειάζεται χώρος με μεγαλύτερη επιφάνεια από ό,τι η επιφάνεια της λίμνης στη σημερινή της μορφή. Αν υπάρχει κάτι θετικό είναι ότι το συγκεκριμένο υγρό κρίνεται ότι δεν επηρεάζει τα επιφανειακά ή και τα υπόγεια ύδατα. Σημειώνεται ότι στη λίμνη, μέσω των πετρωμάτων του μεταλλείου, υπάρχει περιορισμένη εισροή νερού, κάτι το οποίο δεν θα παρατηρείται αν το νερό μεταφερθεί σε άλλο χώρο. Σημειώνεται, πως η λίμνη και το νερό της, έστω και μολυσμένο, και παρά το γεγονός ότι κάποιος πέταξε πτώματα εντός της, θεωρείται μέρος της ιστορίας του μεταλλείου και του τόπου γενικότερα. Με βάση τα δεδομένα αυτά, δεν ευνοείται η αποξήρανση της «Κόκκινης Λίμνης».

Το υγρό της λίμνης μπορεί επίσης να τύχει χειρισμού σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Το άλλο ζήτημα που εγείρεται είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο συνηθισμένος εξοπλισμός άντλησης νερού, όπως είναι μια συνηθισμένη τουρμπίνα. Αν τελικά κριθεί ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, τότε θα πρέπει να εξασφαλιστούν συσκευές/τουρμπίνες και υλικά που είναι σχετικά ανθεκτικά στο συγκεκριμένο διάλυμα.

Τι θα συμβεί, όμως, σε περίπτωση άντλησης του νερού; Θα βρεθεί τυχόν άλλη βαλίτσα; Η απάντηση είναι πως ίσως εντοπιστεί σχετικά εύκολα ίσως και όχι, αν έχει καλυφθεί από λάσπη. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξεταστεί τι βρίσκεται κάτω από τη λάσπη, αν και προφανώς θα είναι πιο εύκολο σε σχέση με το τι επικρατεί τώρα εντός της λίμνης. Σήμερα στη λίμνη, πέραν της συνηθισμένης λάσπης, υπάρχει και σιδηροπυρίτης, ο οποίος οξειδώθηκε και με την παραμικρή διατάραξη του βυθού η ορατότητα μετατρέπεται σε μηδενική. Για να κατακαθήσουν τα ιζήματα που διαταράσσονται απαιτούνται ώρες που μεταφράζονται σε νεκρό χρόνο, όσον αφορά στις ενέργειες των διωκτικών αρχών.

Μπερδεύονται οι συσκευές;

Όσον αφορά στις συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν και οι οποίες εκπέμπουν ηχητικά κύματα, όπως αξιόπιστη πηγή με τεχνολογικές γνώσεις ανέφερε στον «Φ», δεν αποκλείεται να «μπερδεύονται» λόγω της συγκέντρωσης υπολειμμάτων σιδήρου πάνω στα αντικείμενα, κάτι το οποίο είναι δυνατόν να μεταδώσει σχετικά λανθασμένες πληροφορίες. Να ληφθεί υπόψιν πως κάθε αντικείμενο έχει διαφορετική συχνότητα, όταν φτάνει κοντά του το ηχητικό κύμα το οποίο επιστρέφει στο μηχάνημα καταγραφής.

Ίσως ο φονιάς δεν υπολόγισε τη σήψη

Ένα ερώτημα που απασχολεί κάποιους είναι κατά πόσον ο δολοφόνος έλαβε υπόψιν τη διαδικασία της σήψης των πτωμάτων και κατά πόσον αυτή θα εμπεριείχε τον κίνδυνο να καταστεί πιο εύκολη η μετακίνηση της κάθε βαλίτσας που θα έριχνε στη Λίμνη. Το ότι χρησιμοποίησε τσιμεντοπλόκ ή πιθανώς και άλλο βαρύ αντικείμενο, ίσως δείχνει ότι απλώς ήθελε να διασφαλίσει πως η βύθιση της κάθε βαλίτσας θα επέρχετο το συντομότερο δυνατό, αφού πιθανή επίπλευσή της εμπεριείχε τον κίνδυνο να γίνει αντιληπτή κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπόταν ίσως κινούσε υποψίες, αν όχι για πτώμα, τουλάχιστον για προϊόντα κλοπής κ.λπ.
Κάτι άλλο που ίσως δεν ελήφθη υπόψιν, ήταν η παρατεταμένη ανομβρία η οποία σε συνδυασμό με την εξάτμιση του νερού της λίμνης, ίσως αποκάλυπτε κάποιαν από τις βαλίτσες.

Τέλος, ίσως δεν έλαβε υπόψιν, πως το παλαιό μεταλλείο αποτελούσε χώρο τον οποίο επισκέπτονταν σχετικά συχνά φωτογράφοι, ομάδες φοιτητών και καθηγητών από πανεπιστήμια διαφόρων χωρών, αλλά και απλοί επισκέπτες, κάτι το οποίο καθιστούσε αυξημένη την πιθανότητα να γίνει αντιληπτό κάποιο πτώμα, όπως και έγινε με το φρεάτιο του μεταλλείου, γεγονός που απεδείχθη καταλυτικό στον εντοπισμό του φερόμενου δράστη.