Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024 -

Κομισιόν: Ευρωπαϊκό FBI στήνουν οι Βρυξέλλες – Το προσχέδιο και τα παζάρια



Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει σταδιακά να οικοδομήσει ένα πλήρες σώμα πληροφοριών για την καλύτερη αντιμετώπιση των απειλών από ξένους παράγοντες και να ανταποκρίνεται πιο δυναμικά στην κατασκοπεία εντός των συνόρων της, σύμφωνα με πρόσφατο προσχέδιο έκθεσης που ζήτησε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την έκθεση αυτή, την οποία επικαλείται το Bloomberg  η νέα υπηρεσία πληροφοριών θα συγκεντρώσει τις δικές της πληροφορίες σχετικά με απειλές που προέρχονται πέρα ​​από τα σύνορα της ΕΕ και στοχεύουν το μπλοκ ως σύνολο.

Στόχος είναι να αποφευχθεί η επικάλυψη με εθνικούς φορείς και να βοηθηθεί η καταπολέμηση της κατασκοπείας που στοχεύει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Νωρίτερα φέτος, η φον ντερ Λάιεν ανέθεσε στον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο, να παρουσιάσει συστάσεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η ετοιμότητα του μπλοκ ώστε να αντιμετωπίσει μια ποικιλία πιθανών κρίσεων.  Ο Νιινίστο αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα ευρήματά του την επόμενη εβδομάδα και το προσχέδιο εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές.

Η έκθεση αποτελεί μέρος της προσπάθειας του μπλοκ να ενισχύσει την ετοιμότητά του σε άμυνα και ασφάλεια εν μέσω αυξανόμενων κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προς τα ανατολικά μέλη της ΕΕ, των επιπτώσεων από την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και των ανησυχιών για την δυναμική άνοδο της Κίνας. Το μπλοκ έχει γίνει επίσης πιο επιφυλακτικό απέναντι σε νέες υβριδικές απειλές, όπως τα κύματα μεταναστών που στέλνουν στην ΕΕ η Ρωσία και η Λευκορωσία για να αποσταθεροποιήσουν τα κράτη μέλη, αναφέρει το Bloomberg.

Τα παζάρια στην Κομισιόν

Η ΕΕ δεν διαθέτει κατάλληλη υπηρεσία πληροφοριών, με αξιωματούχους να αναλύουν επί του παρόντος τις διαθέσιμες δημόσιες πηγές και τις πληροφορίες που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη. Αυτό περιορίζει την ικανότητα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να εντοπίζουν πιθανές απειλές και να αντιδρούν, αναφέρει η έκθεση.

Ο Νιινίστο αναμένεται να προτείνει την επέκταση της εντολής του Κέντρου Πληροφοριών και Καταστάσεων της ΕΕ ώστε να συμπεριλάβει τη συλλογή πληροφοριών, καθώς και την αξιοποίηση των διπλωματικών αντιπροσωπειών της ΕΕ για το σκοπό αυτό, ανέφεραν οι άνθρωποι υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή η έκθεση δεν είναι οριστική. Το νέο κέντρο, μαζί με άλλους φορείς της ΕΕ, θα μπορούσε στη συνέχεια να διεξάγει δραστηριότητες αντικατασκοπείας και να υποστηρίξει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής επισημαίνοντας πιθανούς κινδύνους.

Επιπλέον, το προσχέδιο καλεί την ΕΕ να ενισχύσει την άμυνά της ενάντια σε εχθρικούς κατασκόπους ευθυγραμμίζοντας το νομικό πλαίσιο για την κατασκοπεία και τις παράνομες λαθραίες δραστηριότητες στα κράτη μέλη, ώστε να αποφευχθούν ασφαλή καταφύγια. Αναμένεται επίσης να προτείνει τη θέσπιση περιορισμών για διπλωμάτες από τρίτες χώρες που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ εάν αποτελούν απειλή όσον αφορά τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων δολιοφθοράς ή κατασκοπείας, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η πρόταση μιας νέας υπηρεσίας πληροφοριών της ΕΕ είναι πιθανό να πυροδοτήσει διαμάχη εντός του μπλοκ, δεδομένου των ανησυχιών για συγκεντροποίηση της εξουσίας στις Βρυξέλλες, καθώς και των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας που διστάζουν να μοιραστούν απόρρητες πληροφορίες και πηγές με άλλες χώρες και θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ανώτεροι αξιωματούχοι και νομοθέτες της ΕΕ είχαν ζητήσει στο παρελθόν να ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι το 2015 ή στις Βρυξέλλες το 2016, αλλά έκτοτε σημειώθηκε πολύ μικρή πρόοδος.

Στις προκαταρκτικές συζητήσεις για την προετοιμασία της έκθεσης Νιινίστοο, ορισμένα κράτη μέλη σημείωσαν τη σημασία του σεβασμού των διαφορετικών ευθυνών των εθνικών αρχών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Ορισμένες πρωτεύουσες τόνισαν την ανάγκη για απάντηση σε επίπεδο ΕΕ, δεδομένης της διασυνοριακής φύσης ορισμένων κρίσεων, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Πηγή κειμένου: 

OT