Σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη προχώρησαν Τούρκοι αρχαιολόγοι στην αρχαία ελληνική πόλη Αλεξάνδρεια Τρωάδας, στα Δαρδανέλια, το στενό που συνδέει το Αιγαίο Πέλαγος με τη Θάλασσα του Μαρμαρά
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα θέατρο που υπολογίζεται ότι είναι περίπου 2.400 ετών. Μεγάλο μέρος του θεάτρου, εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τη γη και δεν έχει ανασκαφεί ακόμα, ωστόσο οι αρχαιολόγοι είναι ήδη ενθουσιασμένοι με τα μέχρι στιγμής ευρήματα.
Προκαλεί έκπληξη, το γεγονός ότι, το μεγάλο θέατρο, υπολογίζεται ότι είχε χωρητικότητα έως 12.000 άτομα. Πρόκειται για ένα από τα πολλά εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα στα Δαρδανέλια, κοιτίδα πολλών αρχαίων χώρων, όπου βρισκόταν και η μυθική πόλη της Τροίας.
Πόλη με κοσμοπολίτικη ιστορία
Η τοποθεσία της περιοχής, η οποία σήμερα βρίσκεται στην Τουρκία, είναι μοναδική λόγω της τοποθεσίας της. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών για πολλούς αιώνες και πολλοί άνθρωποι που πέρασαν από εδώ, άφησαν το αποτύπωμά τους στον πολιτισμό και στο αρχαιολογικό αρχείο, που εξακολουθεί να ερευνάται μέχρι σήμερα.
Οι Έλληνες διαμόρφωσαν την ιστορία της περιοχής, εγκαθιδρύοντας οικισμούς ή οχυρά σε κάθε γωνιά της. Η Αλεξάνδρεια Τρωάδας, ιδρύθηκε επίσημα τον 4ο αιώνα π.Χ., σε σημείο όπου βρισκόταν ένας παλιότερος οικισμός. Το όνομα της πόλης το έδωσε ο Λυσίμαχος, ο διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ως ηγέτης των Ελλήνων.
Στην ευρύτερη περιοχή της πόλης έχουν βρεθεί λίγες μόνο κατασκευές ή τμήματα κατασκευών, λόγος για τον οποίο, η ανακάλυψη του ελληνικού θεάτρου προκαλεί τόσο μεγάλο ενθουσιασμό στην τουρκική αρχαιολογική κοινότητα. Οι ανασκαφές στην Αλεξάνδρεια Τρωάδας, ξεκίνησαν φέτος τον Ιούλιο, και θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Επικεφαλής της ομάδας ανασκαφής, την οποία απαρτίζουν 40 άτομα, είναι ο αρχαιολόγος Erhan Oztepe, από το πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κυρίως από το τουρκικό υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού.
Το μεγαλύτερο μέρος της εστίασης των φετινών ανασκαφών, έπεσε στο κέντρο και την αγορά της αρχαίας πόλης. Με τον πρόοδο της ανασκαφικής περιόδου, οι αρχαιολόγοι άρχιζαν να μελετούν πιο προσεκτικά τα ευρήματα του αρχαίου θεάτρου, τα οποία ανακαλύφθηκαν περίπου 200 μέτρα από το κέντρο της πόλης.
«Είναι χτισμένο στην πλαγιά του λόφου, σύμφωνα με την παράδοση των Ελληνικών θεάτρων», σημείωσε ο καθηγητής Oztepe σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Turkey Today». «Εκτιμούμε ότι, η χωρητικότητά του, ανέρχεται σε 10.000 έως 12.000 θέσεις».
Ο καθηγητής εξήγησε ότι, το θέατρο βρισκόταν σε μια στρατηγική, πλεονεκτική θέση, στην πλαγιά ενός λόφου. Αυτό έκανε δυνατή την τοποθέτηση των διαζωμάτων του ενός επάνω στο άλλο, επιτρέποντας στους αρχιτέκτονες ν’ αξιοποιήσουν στο έπακρο τον διαθέσιμο χώρο.
Θεωρείται ότι, η κατασκευή του θεάτρου χρονολογείται στις πρώτες μέρες της πόλης, αν όχι στο σημείο πριν από την επίσημη ίδρυσή της. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που μαρτυρούν ότι είχε ανακαινιστεί από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος κυβέρνησε την περιοχή από το 117 έως το 138 μ.Χ.