Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2025 -

Κομισιόν εναντίον Netflix και Amazon: Πρόταση για αναγκαστική συμπερίληψη περιεχομένου ευρωπαϊκής προέλευσης



Διάσημες υπηρεσίες on-demand video streaming όπως το Netflix και το Amazon Prime Video θα πρέπει αναγκαστικά να συμπεριλαμβάνουν στις λίστες τους κατά 20% content που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα πρόταση της Κομισιόν.

Επίσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το υλικό αυτό θα πρέπει να προβάλλεται επαρκώς, ενώ συμπληρώνεται ότι θα υπάρχουν πολιτιστικά οφέλη από μια τέτοια κίνηση- η οποία θα επηρεάσει το Netflix, το Amazon Prime Video και άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες.

 

Η πρόταση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που περιλαμβάνει επίσης μέτρα για καλύτερη προστασία ανηλίκων από βίαιο υλικό στο YouTube και άλλες πλατφόρμες, έκκληση για δημιουργία νέων συμβόλων και φράσεων που θα προειδοποιούν εγκαίρως περί ακατάλληλου υλικού, μεγαλύτερη ευελιξία στα τηλεοπτικά κανάλια όσον αφορά στο πότε θα προβάλλουν διαφημίσεις κ.α.

Ειδικότερα όσον αφορά στο 20% ευρωπαϊκού υλικού σε υπηρεσίες video streaming,, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, μεμονωμένες χώρες- βάσει της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- θα μπορούν να απαιτήσουν από το Netflix, το Amazon κ.α. να επενδύσουν σε εγχώριες παραγωγές και/ή να αγοράσουν τα δικαιώματα για τηλεοπτικές σειρές και ταινίες που θα έχουν παραχθεί εντός Ε.Ε. Οι εταιρείες θα έχουν την επιλογή είτε να προβούν οι ίδιες σε επενδύσεις ευθέως ή να πληρώσουν σε ειδικό ταμείο έναν «φόρο» ο οποίος στη συνέχεια θα μοιράζεται.

Το Netflix ανακοίνωσε την αντίθεσή του στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις, αλλά τόνισε ότι ήδη επενδύει σε εγχώριο ευρωπαϊκό υλικό- ωστόσο δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την Amazon. Σημειώνεται πως η Κομισιόν, παρόλα αυτά, αναγνωρίζει πως το 21% των ταινιών που προσφέρονται από το Netflix είναι καταχωρημένο ως προερχόμενο από την Ε.Ε.

Η Επιτροπή υπέβαλε τις προτάσεις αυτές μέσα σε ένα μεγαλύτερο πλαίσιο, εντός του οποίου υποβλήθηκαν και προτάσεις για βελτίωση των συνθηκών για την ενίσχυση του διασυνοριακού e-commerce/ online αγορών, την αντιμετώπιση του geoblocking (γεωγραφικού αποκλεισμού όσον αφορά στις online αγορές), αλλά και την περαιτέρω εξέταση προβλημάτων σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και τις τηλεπικοινωνίες, καθώς και την αντιμετώπιση αμφιλεγόμενων πρακτικών από διαδικτυακούς κολοσσούς όπως η Google, η Amazon και η Apple.