Στις στενές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας αναφέρθηκαν οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως οι παραδοσιακά στενές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας, έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό «και βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο».
Συμπλήρωσε ότι οι κυβέρνησεις των δύο χωρών μοιράζονται τις ίδιες αξίες, προσθέτοντας ότι έχουν κοινό όραμά για την ευημερεία και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, έγινε ανασκόπηση του φάσματος των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι για αρκετή ώρα παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι υπουργοί Άμυνας και Ενέργειας.
Όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης τα συμφέροντα των δύο χωρών είναι κοινά σε αρκετούς τομείς. Ο Kύπριος υπουργός εξωτερικών ενημέρωσε ακόμη τον Γάλλο ομόλογό του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.
Επίσης εξέφρασε τη βαθύτατη εκτίμηση της Κύπρου για την εποικοδομητική στάση Γαλλίας στο Κυπριακό, ως μέλος της ΕΕ και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, με τον κ. Χριστοδουλίδη να σημειώνει την απόλυτη ικανοποίησή του για την ανταλλαγή απόψεων επί του συγκεκριμένου θέματος.
Στην ατζέντα βρέθηκαν επίσης και θέματα Ευρώπης, καθώς και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Ακόμη, συζητήθηκε το μεταναστευτικό, κάτι που όπως είπε ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών, προκαλεί ανησυχία μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Αναφορικά με την PESCO, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι τη θεωρεί σημαντική για ενίσχυση της ΕΕ, με την Κύπρο να συνεργάζεται με τη Γαλλία σε 4 προγράμματα. Καταλήγοντας ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως η διεύρυνση της συνεργασίας με τη Γαλλία σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί προτεραιότητα για την Λευκωσία, κάνοντας λόγο για «κυπρογαλλική στρατηγική ατζέντα».
Λε Ντριάν: Υπέρ της επανένωσης της Κύπρου η Γαλλία
Από την πλευρά του ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν σημείωσε πως «η φιλία μεταξύ των δύο χωρών, μας οδηγεί σε εις βάθος σχέσεις». «Συζητήσαμε για ευρωπαϊκά θέματα και θέματα που ταλανίζουν την Ανατολική Μεσόγειο. Μπορώ να πω πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε όλα τα θέματα», πρόσθεσε.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως οι δύο πλευρές επαναεπιβεβαίωσαν τη θέλησή τους για μια πιο ενωμένη Ευρώπη, ενώ χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας, λέγοντας ότι τα γαλλικά πλοία εφοδιάζονται στην Κύπρο. «Είναι επιθυμία μας να συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο, κάτι το οποίο επιθυμούν Μακρόν και Αναστασιάδης», συνέχισε.
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας σημείωσε ακόμη πως το Παρίσι είναι ικανοποιημένο για το γεγονός ότι η γαλλική γλώσσα διδάσκεται στα σχολεία της Κύπρου.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είπε ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ της επανένωσης του νησιού, βάσει της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και γι αυτό κάνει αναφορές και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρόσθεσε πως το πρόβλημα της Κύπρου από το 2004 είναι και ευρωπαϊκό.
«Αναμένουμε τις εκθέσεις της κας Λουτ και επιθυμούμε να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η Γαλλία είναι στη διάθεσή σας για βοήθεια. Ευχή μας είναι οι διαπραγματεύσεις να επανεκκινήσουν σύντομα, αλλά και να προχωρήσουν», κατέληξε.