Τα όσα συμβαίνουν στην Βαρκελώνη και τις άλλες περιοχές της Καταλονίας συνιστούν μια πρωτόγνωρη κρίση για την Ισπανία και την Ευρώπη.
Περισσότεροι από 460 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε ταραχές σε όλη την Καταλονία, δήλωσε η δήμαρχος της Βαρκελόνης, καθώς ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούσθηκαν με ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την υπόλοιπη Ισπανία.
Η κυβέρνηση της Μαδρίτης διαμηνύει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο, όπως αποφάνθηκε και το Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά οι Καταλανοί είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν και από τα ξημερώματα έκαναν ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα.
Γενικευμένες ταραχές εκτυλίσσονται σε πολλές περιοχές της Καταλονίας, όπου ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας πολιορκούν εκλογικά κέντρα σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
«Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο.
Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν, εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», τόνισε.
Δείτε ζωντανή εικόνα από το RT:
Η Πολιτοφυλακή έκοψε τις συνδέσεις με τα εκλογικά τμήματα, τα συστήματα καταμέτρησης ψήφων και ένα λογισμικό που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή «online ψηφοφορίας σε μια ιστοσελίδα», σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μιγιό.
«Είναι λογικό να σκεφτεί κανείς πως θα συμβεί κάτι, όμως αυτό που είναι σίγουρο είναι πως δεν θα είναι ένα δημοψήφισμα», διαβεβαίωσε ο Μιγιό.
Οι 7,5 εκατομμύρια Καταλανοί είναι χωρισμένοι σχεδόν στη μέση σε υποστηρικτές και αντιπάλους της ανεξαρτησίας.
Ειρηνικές καταλήψεις άρχισαν το βράδυ της Παρασκευής (29.09.2017) σε δεκάδες σχολεία. Στόχος να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα.
Οι γονείς μαθητών κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να οργανώνουν εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως πικ-νικ. Η καταλανική αστυνομία επισκέπτεται τις ομάδες που έχουν καταλάβει τα σχολεία για να τις ενημερώσει ότι πρέπει να αποχωρήσουν πριν από τις 06:00 (07:00 ώρα Ελλάδας) της Κυριακής.
Η κεντρική κυβέρνηση έστειλε περίπου 10.000 αστυνομικούς ως ενισχύσεις στην Καταλονία. Οι αστυνομικοί έχουν ωστόσο λάβει εντολή να μην καταφύγουν στη βία.
Περίπου 40.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στους δρόμους του Μπιλμπάο, στην ισπανική Χώρα των Βάσκων. Οι διαδηλωτές υποστήριξαν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Αυτό τουλάχιστον ανέφερε η ένωση πολιτών Gure Esku Dago. Η Ένωση που οργάνωσε τη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν τα κύρια βασκικά κόμματα και συνδικάτα.
Πως έφτασαν στο δημοψήφισμα
Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό. Μάλιστα, δεν υπήρχε καν πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών.
Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα. Όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμεί, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης. Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας.
Μιας περιοχής όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας. Από το πρωί της Κυριακής, πάντως, οι Καταλανοί ξεκίνησαν να σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα εκλογικά κέντρα για το δημοψήφισμα. Θέλουν να ψηφίσουν στο σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας και το δείχνουν!