Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Το Ισραήλ θα δημιουργήσει ένα ακόμη σημείο ελέγχου της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα



Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ ότι θα δημιουργήσει ένα ακόμη σημείο ελέγχου για την ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «θα διπλασιαστεί» η ποσότητα της βοήθειας που θα εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το πέρασμα της Ράφα είναι το μοναδικό σημείο εισόδου στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι διεθνείς οργανισμοί, για να περάσουν βοήθεια στον υπό πολιορκία θύλακα.

Το Ισραήλ υπογράμμισε χθες ότι δεν θα ανοίξει κανένα άλλο πέρασμα, αλλά πρόσθεσε ότι τα σημεία διέλευσης, που βρίσκονται στο Ισραήλ, το Νιτζάνα και το Κερέμ Σαλόμ, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διενέργεια ελέγχων στα φορτηγά που περνούν από τη Ράφα.

«Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει να διπλασιαστεί η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας, που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στο Χ.

Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) ανακοίνωσε την Κυριακή ότι 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα από την Αίγυπτο εκείνη την ημέρα, ο ίδιος αριθμός με το Σάββατο. Επισήμανε, όμως, ότι ο αριθμός αυτός είναι «πολύ κάτω» από τον ημερήσιο μέσο όρο των 500 φορτηγών, που εισέρχονταν στον παλαιστινιακό θύλακα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου.

Στο επιπλέον σημείο ελέγχου θα γίνονται επιθεωρήσεις «στα φορτηγά που μεταφέρουν νερό, τρόφιμα, ιατρικά εφόδια και υλικά για τη δημιουργία καταλυμάτων», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού και της COGAT, του οργανισμού του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη.