Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 -

Ισόβια στον Κάρλος για μια επίθεση το 1974 στο Παρίσι



Η γαλλική δικαιοσύνη καταδίκασε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη τον Βενεζουελανό Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες, τον αποκαλούμενο Κάρλος, φυσιογνωμία της τρομοκρατίας των δεκαετιών 1970-1980, για μια επίθεση το 1974 στο Παρίσι που είχε προκαλέσει δύο νεκρούς και 34 τραυματίες.

Το ειδικό κακουργιοδικείο του Παρισιού ακολούθησε την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος την προηγουμένη είχε ζητήσει την αυστηρότερη ποινή του γαλλικού δικαίου σε βάρος του 67χρονου Κάρλος, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί δύο φορές σε ισόβια και από το 1994 είναι φυλακισμένος στη Γαλλία.

Για τον εισαγγελέα Ρεμί Κροσόν ντι Κορμιέ, «όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια της έρευνας συγκλίνουν σ' αυτόν». «Δεν έχω DNA, δακτυλικά αποτυπώματα ούτε εικόνες από κάμερες επιτήρησης. Όμως η λογική επιτρέπει να απορρίψουμε κάθε εύλογη αμφιβολία. Έχω την πεποίθηση πως ο Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες είναι πράγματι ο δράστης αυτής της εγκληματικής επίθεσης», δήλωσε.

Αντίθετα, για την υπεράσπιση του Κάρλος που ζήτησε την αθώωσή του, τίποτε στον φάκελο της υπόθεσης δεν επιτρέπει να συμπεράνει κανείς με βεβαιότητα την ενοχή του κατηγορουμένου.

Μάρτυρες που δεν θυμούνται πια τα γεγονότα, θύματα που έχουν πλέον φύγει από τη ζωή, εμπειρογνώμονες που έχουν αντικατασταθεί: η δίκη αυτή κατέδειξε τη δυσκολία να εκδικαστεί μια τόσο παλιά υπόθεση.

Σήμερα ο Κάρλος, παίρνοντας τον λόγο για μια τελευταία φορά πριν από την ετυμηγορία, κατήγγειλε μάλιστα «τον παραλογισμό μιας δίκης που γίνεται 43 χρόνια μετά τα γεγονότα». Και δήλωσε πως είναι έτοιμος να ασκήσει έφεση, αν καταδικαστεί.

Η επίθεση στο Drugstore Publicis είναι η παλαιότερη για την οποία κατηγορεί τον Κάρλος η γαλλική δικαιοσύνη και η τελευταία για την οποία δικάσθηκε στη Γαλλία, από τις 13 Μαρτίου, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1974, ένας άνδρας πέταξε μια χειροβομβίδα από το εστιατόριο του Drugstore, στον ημιώροφο, προς την εμπορική γκαλερί που βρισκόταν από κάτω.

Ανάμεσα στα ενοχοποιητικά στοιχεία που παρουσίασε η εισαγγελία ήταν η χειροβομβίδα που χρησιμοποιήθηκε στο Drugstore Publicis, η οποία προερχόταν από την ίδια παρτίδα με αυτές που είχαν βρεθεί στο διαμέρισμα της ερωμένης του Κάρλος και στα χέρια μια ομάδας του Επαναστατικού Κόκκινου Στρατού που πρόσκειται σ' ένα παλαιστινιακό κίνημα στο οποίο ανήκε επίσης ο Κάρλος.

Όμως για την υπεράσπιση το επιχείρημα αυτό δεν ισχύει, επειδή 24 χειροβομβίδες αυτού του τύπου, που είχαν κλαπεί στη Γερμανία, δεν βρέθηκαν ποτέ ενώ το σύστημα πυροδότησης που ανακαλύφθηκε μετά την έκρηξη μπορεί να αντιστοιχεί σ' έναν άλλο τύπο αμερικανικής χειροβομβίδας.