Η Ρωσία ετοιμάζεται να εκδώσει κρατικά ομόλογα ύψους 1 δισ. δολαρίων με νόμισμα αναφοράς το ρενμίνμπι (γιουάν) στη Μόσχα το επόμενο έτος, κίνηση που πιθανόν να ανοίξει μία νέα πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης για τις ρωσικές τράπεζες και επιχειρήσεις, οι οποίες είναι αποκλεισμένες από τις κεφαλαιαγορές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη λόγω των κυρώσεων.
Σύμφωνα, με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η έκδοση αυτή θα ενισχύσει την επέκταση του κινεζικού νομίσματος σε διεθνές επίπεδο και μπορεί να οδηγήσει στο να εκδοθούν στην Κίνα ομολόγα με νόμισμα αναφοράς το ρούβλι καθώς και να συμβάλει σε αντίστοιχες σταυροειδείς εκδόσεις ομολόγων από άλλες μεγάλες αναδυόμενες αγορές, σημειώνει το δημοσίευμα.
Ο Ντένις Σουλάκοφ, επικεφαλής της Gazprombank για τις κεφαλαιαγορές, η οποία βοηθά ατύπως στην ετοιμασία της έκδοσης, δήλωσε ότι με το ομόλογο αυτό θα καθορισθεί επιτόκιο αναφοράς του ρενμίνμπι για τη Ρωσική Ομοσπονδία και, συνεπώς, και για τις εκδόσεις τίτλων από επιχειρήσεις.
«Αυτός είναι ο πρώτος στόχος», δήλωσε, προσθέτοντας: «Ο δεύτερος είναι να διαφοροποιηθεί (για τους Ρώσους δανειζόμενους) η επενδυτική βάση και να υπάρξει μία νέα πηγή ρευστότητας που προκύπτει από τη διεθνοποίηση του ρενμίνμπι».
Από την προοπτική της Κίνας, το ομόλογο θα διευρύνει την διεθνή χρήση του νόμισματός της, το οποίο το ΔΝΤ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να εντάξει στο καλάθι των αποθεματικών νομισμάτων του, μαζί με το δολάριο, το ευρώ, το γεν και τη στερλίνα.
Θα μπορούσε, επίσης, να ενισχύσει την ανάπτυξη εργαλείων της αγοράς χρήματος, η οποία θα επιτρέπει μεγαλύτερο μέρος τους εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ τηςΚίνας, της Ρωσίας και άλλων αναδυόμενων αγορών να διεξάγεται σε νομίσματα των χωρών αυτών, παρακάμπτοντας τα συμβόλαια σε ξένο νόμισμα που προβλέπουν τυπικά το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς.
Η κίνηση αυτή της Ρωσίας ακολουθεί αντίστοιχη της Βρετανίας, η οποία έγινε πέρυσι η πρώτη δυτική χώρα που εξέδωσε κρατικό χρέος με νόμισμα αναφορά το ρενμίνμπι.
Η Κίνα ετοιμάζεται επίσης να εκδώσει κρατικά ομόλογα σε ρενμίνμπι στο Λονδίνο. Αρκετές ρωσικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα σε ρενμίνμπι στο Χονγκ Κονγκ την περασμένη διετία, αλλά για το ρωσικό κράτος η πρώτη έκδοση σε κινεζικό νόμισμα θα γίνει το επόμενο έτος. Πολλές ρωσικές εταιρείες δεν μπορούν να εκδώσουν ομολόγα σε δολάρια ή ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε αντίδραση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την υποστήριξή της στους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία.
Οι ρωσικές επιχειρήσεις που θα εκδώσουν ομόλογα σε ρενμίνμπι στη Μόσχα αναμένεται να πληρώσουν υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με την έκδοση ομολόγων σε δολάρια. Ωστόσο, ο κ. Σουλάκοφ δήλωσε ότι, ακόμη και αν αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, η Ρωσία θα χρειασθεί και πάλι νέες χρηματοδοτικές επιλογές.