Η ηγεσία του Κρεμλίνου έδωσε σκληρή απάντηση, στην απόφαση του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να δώσει το πράσινο φως στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, με σκοπό να πλήξει σε βάθος το ρωδικό έδαφος.
Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως άν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία, τότε αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της έντασης και θα εμβαθύνει την εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση.
Το Reuters, επικαλούμενο δύο αμερικανούς αξιωματούχους και μια πηγή που γνωρίζει την απόφαση, μετέδωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να επιτρέψει στην Ουκρανία να προχωρήσει πλήγματα με αμερικανικά όπλα βαθιά μέσα στο κυρίαρχο ρωσικό έδαφος.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ρίχνει λάδι στη φωτιά και επιδιώκει την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Η σημαντική αλλαγή πολιτικής από τις ΗΠΑ έρχεται δύο μήνες προτού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ, η εκλογή του οποίου δημιούργησε φόβους για το μέλλον της αμερικανικής υποστήριξης προς το Κίεβο.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα Στρατού, ευρύτερα γνωστό ως ATACMS, σε ρωσικούς στόχους στο κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος για περισσότερο από ένα χρόνο. Αλλά οι ΗΠΑ δεν επέτρεψαν ποτέ στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους εντός της Ρωσίας – μέχρι τώρα.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Lockheed Martin είναι από τους ισχυρότερους που έχουν παρασχεθεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία, με δυνατότητα να ταξιδέψουν έως και 300 χιλιόμετρα.
Η Ουκρανία είχε υποστηρίξει ότι το να μην της επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα εντός της Ρωσίας ήταν σαν να της ζητούσαν να πολεμήσει με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη της, σημειώνει το βρετανικό BBC.
Η αλλαγή πολιτικής φέρεται να έρχεται ως απάντηση στην πρόσφατη ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων για την υποστήριξη της Ρωσίας στη συνοριακή περιοχή του Κουρσκ, όπου η Ουκρανία κατέχει έδαφος από τον Αύγουστο.
Επίσης, η επικείμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο εγείρει φόβους σχετικά με το μέλλον της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και ο πρόεδρος Μπάιντεν φαίνεται ότι επιθυμεί να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στον λίγο χρόνο που του απομένει στην εξουσία.
Η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας -έτσι σκέφτεται ο ίδιος- θα μπορούσε να δώσει στην Ουκρανία μοχλό πίεσης σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες που μπορεί να βρίσκονται μπροστά μας.
Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την κίνηση αυτή. Δήλωσε, ωστόσο, την Κυριακή: «Τα χτυπήματα δεν γίνονται με λόγια … Οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους».
Η Ουκρανία θα είναι πλέον σε θέση να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας, πιθανότατα αρχικά γύρω από την περιοχή του Κουρσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις κατέχουν πάνω από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.
Ουκρανοί και αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν μια αντεπίθεση των ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων για την ανάκτηση εδαφών στο Κουρσκ.
Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει ATACMS για να αμυνθεί κατά της επίθεσης, στοχεύοντας ρωσικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών βάσεων, υποδομών και αποθηκών πυρομαχικών.
Η προμήθεια των πυραύλων πιθανόν να μην είναι αρκετή για να αντιστρέψει την πορεία του πολέμου. Ο ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός, όπως τα αεροσκάφη, έχει ήδη μεταφερθεί σε αεροδρόμια πιο μέσα στη Ρωσία εν αναμονή μιας τέτοιας απόφασης.
Ωστόσο, τα όπλα μπορεί να προσφέρουν στην Ουκρανία κάποιο πλεονέκτημα σε μια εποχή που τα ρωσικά στρατεύματα κερδίζουν έδαφος στα ανατολικά της χώρας και το ηθικό είναι χαμηλό. «Δεν νομίζω ότι θα είναι κάτι αποφασιστικό», δήλωσε στο BBC δυτικός διπλωμάτης στο Κίεβο, ζητώντας ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος. «Ωστόσο, είναι μια καθυστερημένη συμβολική απόφαση για να επιδειχθεί στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Μπορεί να αυξήσει το κόστος του πολέμου για τη Ρωσία».
Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το πόσα πυρομαχικά θα παρασχεθούν, δήλωσε η Έβελιν Φάρκας, η οποία διετέλεσε αναπληρώτρια βοηθός υπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση Ομπάμα.
«Το ερώτημα είναι, φυσικά, πόσους πυραύλους έχουν; Έχουμε ακούσει ότι το Πεντάγωνο έχει προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί από αυτούς τους πυραύλους που μπορούν να διαθέσουν στην Ουκρανία».
Η άδεια των ΗΠΑ θα έχει και ένα ακόμη αποτέλεσμα: ενδεχομένως θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να χορηγήσουν στην Ουκρανία άδεια να χρησιμοποιήσει πυραύλους Storm Shadow εντός της Ρωσίας. Ο Storm Shadow είναι ένας γαλλοβρετανικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς cruise με παρόμοιες δυνατότητες με τον αμερικανικό ATACMS.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε επί μήνες αρνηθεί να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, φοβούμενη την κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει να μην επιτραπεί η χρήση δυτικών όπλων για να πλήξουν τη Ρωσία, λέγοντας ότι η Μόσχα θα το θεωρούσε αυτό ως «άμεση συμμετοχή» των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Αυτό θα άλλαζε ουσιαστικά την ίδια την ουσία, τη φύση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Πούτιν τον Σεπτέμβριο. «Αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη, πολεμούν με τη Ρωσία».