Το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο τα μάζεψε σχετικά με την πρόταση αντικατάστασης της λέξης «μητέρα» στο μητρώο πολιτών της χώρας, αναφέρει η AD. Σύμφωνα με το oλλανδικό δημοσίευμα, τη Δευτέρα είχε γίνει γνωστό ότι η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου είχε υποβληθεί στην ολλανδική Bουλή ως μέρος ενός πακέτου τροποποιήσεων στη διατύπωση των υφιστάμενων νόμων.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση αφορούσε την αντικατάσταση της λέξης «μητέρα» με την ουδέτερη ως προς το φύλο φράση «γονέας από τον οποίο γεννήθηκε το παιδί».
Πρόκειται για «ένα λάθος που θα διορθωθεί σύντομα με ένα υπόμνημα προς τη Βουλή σχετικά με τις αλλαγές», έγραψε σε ανάρτησή του στο «X» ο Ούγκο ντε Γιονγκ, υπουργός Εσωτερικών και Σχέσεων του βασιλείου, τονίζοντας ότι «η λέξη “μητέρα” είναι πολύ όμορφη και της αξίζει μια θέση στη νομοθεσία μας».
Σύμφωνα με την έκθεση του νομοσχεδίου, η αλλαγή είναι αποτέλεσμα προηγούμενης τροποποίησης του Διατάγματος Πολιτικού Μητρώου από το 2023. Κατόπιν έγινε δυνατή μια εξαίρεση για τα τρανς άτομα που έχουν παιδί, για παράδειγμα κάποιον που εξακολουθεί να έχει τα βιολογικά χαρακτηριστικά του φύλου του γυναίκα, αλλά είναι ήδη νόμιμα εγγεγραμμένος ως άνδρας. Στην περίπτωση αυτή, στο πιστοποιητικό γέννησης δεν θα αναγράφεται «μητέρα», αλλά «γονέας από τον οποίο γεννήθηκε το παιδί». Τότε, η κυβέρνηση τόνισε ότι δεν ήταν απαραίτητες άλλες αλλαγές στους νόμους. Ο τότε υπουργός Νομικής Προστασίας, Σάντερ Ντέκερ, έγραψε ότι «δεν είναι αναλογικό» να «προσαρμόζεται περαιτέρω» ο νόμος της καταγωγής. «Ο γονέας από τον οποίο γεννιέται το παιδί είναι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις γυναίκα».
Το μέλος του SGP, Flach, επισημαίνει ότι το υπουργικό συμβούλιο έγραψε το 2021 ότι «η αφαίρεση του χαρακτηρισμού “μητέρα” (και “πατέρας”) δεν είναι επιθυμητή». Ο λόγος που δόθηκε ήταν ότι «η νομική ερμηνεία του “μητέρα” είναι σημαντική για πολλούς γονείς. Τώρα θέλουν να αφαιρέσουν τον χαρακτηρισμό για όλους, ενώ υπάρχει ήδη μια λύση για μια μικρή ομάδα».
Το υπουργείο Εσωτερικών είπε προηγουμένως ότι δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η λέξη «μητέρα» διαγράφεται τώρα από έναν νόμο, ενώ το υπουργικό συμβούλιο είχε δηλώσει ότι δεν θα το έκανε αυτό. «Το SGP έχει θέσει και κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και δεν επιτρέπεται να απαντάμε σε ερωτήσεις του Τύπου», λέει ένας εκπρόσωπος. «Πρέπει να απαντήσει πρώτα το Κοινοβούλιο». Μετά τη δημοσίευση, ο ντε Γιονγκ απάντησε ξαφνικά ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν λάθος.