Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 -

Η Νορβηγία επιβραβεύει τη Βραζιλία με ένα δισ. δολάρια για τη διατήρηση των δέντρων του Αμαζονίου



Μεγάλο μέρος του τροπικού δάσους του Αμαζονίου της Νότιας Αμερικής θα συνεχίσει να είναι πλούσιο σε δέντρα, εν μέρει χάρη στη βοήθεια μιας χώρας στην άλλη άκρη του κόσμου.

Το 2008, όταν ο Αμαζόνιος αντιμετώπιζε μια σοβαρή κρίση αποψίλωσης των δασών, η Νορβηγία, μια χώρα που οφείλει την οικονομική της δύναμη στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά αποτελεί το μεγαλύτερο δωρητή παγκοσμίως για την προστασία των τροπικών δασών, υποσχέθηκε ένα δισ. δολάρια στην κυβέρνηση της Βραζιλίας, αν κατάφερνε να επιβραδύνει την καταστροφή.

Κάτι τέτοιο θα προστάτευε την άγρια ζωή του δάσους και επίσης θα μείωνε σε μεγάλο βαθμό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται όταν τα δάση καίγονται και βλάπτουν το κλίμα.

Η Βραζιλία ξεπέρασε κατά πολύ τους στόχους αυτούς. Με την επιβολή αυστηρών νόμων για την προστασία του δάσους, την προώθηση της εκπαίδευσης, και την παρακράτηση δανείων σε τοπικές κοινότητες που αποψιλώνουν σε μεγάλο βαθμό το δάσος, η χώρα μείωσε την καταστροφή των δασών κατά 75 τοις εκατό.

Υπολογίζεται πως οι Βραζιλιάνοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι έχουν σώσει πάνω από 53.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, έκταση που ισοδυναμεί με 14,3 εκατομμύρια γήπεδα ποδοσφαίρου, από την αποψίλωση.

Αυτή την εβδομάδα, η νορβηγική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα καταβάλει την τελευταία δόση, ύψους 100 εκατομμυρίων, από την υπόσχεση της προς τη Βραζιλία το Δεκέμβριο κατά τη σύνοδο κορυφής τουΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Σε δήλωσή του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «εξαιρετικό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Η σημαντική επιτυχία της Βραζιλίας στη μείωση της αποψίλωσης των δασών αποτελεί πρότυπο για τις γειτονικές χώρες που καταλαμβάνουν επίσης εκτάσεις του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Οι επιδοτούμενες από τη Νορβηγία προσπάθειες της χώρας έχουν μεταφραστεί στις μεγαλύτερες περικοπές εκπομπών στον κόσμο, αποτρέποντας περίπου 3,2 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα από το να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα. Η ποσότητα αυτή είναι ισοδύναμη με τις εκπομπές όλων των αυτοκινήτων των Ηνωμένων Πολιτειών για τρία χρόνια.