Χιλιάδες Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, κατέφυγαν την Πέμπτη σε καταφύγια, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούσαν στην κατάληψη των ερειπίων της πόλης Ράφα, που θα αποτελεί μια νέα «ζώνη ασφαλείας» για το Ισραήλ.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ για κατάληψη εκτεταμένων περιοχών του υπερφορτωμένου θύλακα, οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν στην πόλη Ράφα, η οποία είχε χρησιμεύσει ως τελευταίο καταφύγιο για τους πρόσφυγες από άλλες περιοχές της Γάζας κατά τη διάρκεια του πολέμου, όπως αναφέρει το Reuters.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας κάνει λόγο για τουλάχιστον 97 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινές επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες, με τουλάχιστον 20 από αυτούς να σκοτώνονται από αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Σχεϊτζιά, ένα προάστιο της Γάζας.

«Η Ράφα είναι χαμένη, εξαλείφεται», δήλωσε πατέρας επτά παιδιών, ο οποίος μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους, είχε εγκαταλείψει τη Ράφα και κατέφυγε στη Χαν Γιούνις. Σύμφωνα με τον ίδιο, «Γκρεμίζουν ό,τι έχει μείνει όρθιο από σπίτια και περιουσίες», προσθέτοντας ότι φοβόταν τις συνέπειες της κατάστασης.

Γάζα

 

Έπειτα από επίθεση που σκότωσε αρκετούς ανθρώπους στη Χαν Γιούνις, ένας άλλος κάτοικος, ο Άντελ Αμπού Φάχερ, εξέταζε τις ζημιές στη σκηνή του, αναφέροντας: «Μας έχει μείνει τίποτα; Δεν έχουμε τίποτα. Μας σκοτώνουν ενώ κοιμόμαστε».

Η επιχείρηση για την κατάληψη της Ράφα αποτελεί σημαντική κλιμάκωση του πολέμου, τον οποίο το Ισραήλ επανεκκίνησε τον περασμένο μήνα, εγκαταλείποντας μια εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί τον Ιανουάριο.

Φόβοι για μόνιμη κατάληψη της περιοχής

Το Ισραήλ δεν έχει ξεκαθαρίσει τους μακροπρόθεσμους στόχους του για τη νέα «ζώνη ασφαλείας» που ελέγχουν οι δυνάμεις του. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις καταλαμβάνουν μια περιοχή γνωστή ως «Άξονας Μοράγκ», μια περιοχή μεταξύ Ράφα και Χαν Γιούνις, που φιλοξενούσε στο παρελθόν ισραηλινό οικισμό.

Οι κάτοικοι της Γάζας, που επέστρεψαν στις κατεστραμμένες εστίες τους κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, τώρα έχουν διαταχθεί να εγκαταλείψουν τις κοινότητες στις βόρειες και νότιες άκρες της Λωρίδας. Φοβούνται ότι το Ισραήλ στοχεύει στη μόνιμη εκδίωξη των κατοίκων αυτών, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους άστεγους στην πιο πυκνοκατοικημένη και φτωχή περιοχή του κόσμου. Η ζώνη ασφαλείας περιλαμβάνει μερικές από τις τελευταίες γεωργικές εκτάσεις και κρίσιμες υποδομές νερού της Γάζας.

 

Από την αρχή του Μαρτίου, όταν έληξε η πρώτη φάση της εκεχειρίας, το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στη Γάζα, δημιουργώντας μια ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς. Οι τιμές βασικών προϊόντων έχουν εκτοξευθεί, ενώ οι αγορές έχουν αδειάσει και η υγειονομική περίθαλψη βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Γάζα

Ο στόχος του Ισραήλ, όπως έχει δηλωθεί από την αρχή του πολέμου, παραμένει η εξάλειψη της Χαμάς, της εξουσίας που ελέγχει τη Γάζα από το 2007 και η οποία πυροδότησε την πρόσφατη σύγκρουση με την επίθεση του Οκτωβρίου 2023. Ωστόσο, χωρίς σχέδιο για την αντικατάσταση της Χαμάς με μια εναλλακτική διοίκηση, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να καταστρέφουν τη Γάζα, ενώ η Χαμάς συνεχίζει να κρατάει ομήρους και να αντιστέκεται στις διεθνείς πιέσεις για τερματισμό της σύγκρουσης.

Από την άλλη, το Ισραήλ αναφέρει ότι ενθαρρύνεται από σημάδια διαμαρτυρίας στη Γάζα κατά της Χαμάς, με εκατοντάδες να διαδηλώνουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας και να απαιτούν την αποχώρηση της Χαμάς από την εξουσία. Ωστόσο, η Χαμάς χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές ως συνεργάτες και υποστηρίζει ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τις διαμαρτυρίες.

Από την αρχή του πολέμου, περισσότερα από 50.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές Αρχές, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατηγική του για την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς.