Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024 -

Η ΕΕ θέλει να απαγορεύσει το κάπνισμα και το άτμισμα σε εξωτερικούς χώρους – Το σχέδιο που διέρρευσε



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την απαγόρευση του καπνίσματος σε ταράτσες καφετεριών, στάσεις λεωφορείων και ζωολογικούς κήπους, σε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει και προϊόντα χωρίς νικοτίνη, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε και περιήλθε στην κατοχή του Euronews.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την επέκταση των υφιστάμενων απαγορεύσεων καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους, περιλαμβάνοντας καινοτόμα προϊόντα που δεν περιέχουν νικοτίνη, ανέφερε το σχέδιο.

Τα σχέδια θα επεκτείνουν τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του 2009 που αποσκοπούν στη μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, χώρους εργασίας και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η τελευταία έκδοση του σχεδίου, που είδε το Euronews και υπόκειται ακόμη σε αλλαγές, επιδιώκει να καθαρίσει τους δημόσιους χώρους από όλα τα αερολύματα, όχι μόνο από τον καπνό των τσιγάρων, αντανακλώντας τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που εγκυμονούν τα νέα προϊόντα καπνού.

Οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά παρέχουν ένα πλαίσιο που μπορούν να ακολουθήσουν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για τον περιορισμό του καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα. Η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής τους, το 2009-2012, παρατηρήθηκε ήδη μείωση της έκθεσης.