Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η «απαγορευμένη» φωτογραφία του Χίτλερ που εξαφάνισε η ναζιστική προπαγάνδα [ΦΩΤΟ]



Η φωτογραφία που ο ηγέτης της ναζιστικής Γερμανίας είχε διατάξει την καταστροφή της για πάντα, επιβίωσε κι αποκαλύφθηκε στο ευρύ κοινό, προκαλώντας ποικίλα σχόλια κι αντιδράσεις.

Το καρέ που απαθανάτισε τον Αδόλφο Χίτλερ το μακρινό το 1920 κι είχε απαγορευθεί οποιαδήποτε δημοσιοποίησή του, βρήκε τον δρόμο του προς την δημοσιότητα, σχεδόν έναν αιώνα μετά τη λήψη του από έναν αξιωματικό των Ναζί. Ο Viktor Lutze που είχε τραβήξει το επίμαχο πλάνο του ηγέτη της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας κι είχε προλάβει να την αντιγράψει σε μερικές δεκάδες κόπιες, είχε διαταχθεί να καταστρέψει τα αντίγραφα και να μην δημοσιοποιήσει ποτέ την πρωτότυπη, καθώς ο Φύρερ εμφανιζόταν σαν ένας απλός καθημερινός άνθρωπος κι όχι ως ο κραταιός αρχηγός της χώρας του....

Ο Χίτλερ και μαζί με αυτόν ολόκληρος ο μηχανισμός προπαγάνδας των Ναζί, επιθυμούσε διακαώς η εικόνα του να παραπέμπει σε πανίσχυρο κι αποφασιστικό ηγέτη, οπότε κι η φωτογραφία που τον έδειχνε καθισμένο σταυροπόδι, με πολιτική αμφίεση κι απλανές βλέμμα, λογοκρίθηκε, μη πληρώντας τα standards που είχαν τεθεί για λόγους προπαγάνδας. Η φωτογραφία -μαζί με αρκετές ακόμα- είχε εντοπιστεί στο σπίτι του Lutze από Βρετανό αξιωματικό, λίγες ημέρες μετά την συμμαχική νίκη, ενώ θα δημοπρατηθεί τον Μάιο  από τον οίκο Hansons.