Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2025 -

Γκρέμινγκερ: Η τάση ανόδου των εθνικισμών αποδυναμώνει την Ευρώπη από τα μέσα



«Η τάση ανόδου των εθνικισμών στην Ευρώπη έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα της επίλυσης των συλλογικών προβλημάτων, της συλλογικής ασφάλειας και έτσι αποδυναμώνει την Ευρώπη από τα μέσα. Αυτό είναι πολύ σαφές.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να δρουν πιο προσεκτικά. Εάν κάποιος δεν ενδιαφέρεται πλέον πραγματικά για την επίλυση πολυμερών προβλημάτων, τότε ένας οργανισμός -όπως ο ΟΑΣΕ- και τα εργαλεία του για την προώθηση της συλλογικής ασφάλειας θα είναι λιγότερο ελκυστικά. Και αυτό έρχεται κάποια στιγμή σε βάρος της ασφάλειας», τονίζει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Τόμας Γκρέμινγκερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrucker Zeitung, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερωτηθείς ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για την κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη,ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ τονίζει:

«Συνολικά, η κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη είναι ανησυχητική, διότι υπάρχει ένα πολωμένο περιβάλλον και μια απρόβλεπτη κατάσταση σε βαθμό που δεν είχαμε για δεκαετίες. Υπάρχει απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των βασικών παραγόντων της ευρωατλαντικής ασφάλειας, δηλαδή της Ρωσίας και των ΗΠΑ, καθώς και άλλων δυτικών κρατών. Οι πιλότοι στη Βαλτική ή τα πολεμικά σκάφη έρχονται επικίνδυνα κοντά, σχεδόν συγκρούονται. Οι στρατιωτικοί αυτοί κίνδυνοι πρέπει να ελαχιστοποιηθούν μέσω της χρήσης των μέσων του ΟΑΣΕ, της διπλωματίας, καθώς και των στρατιωτικών επαφών.

Οι τοπικές συγκρούσεις θα μπορούσαν να εκραγούν από μια σπίθα. Συζητήσαμε τους κινδύνους αυτούς λεπτομερώς κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Οι μηχανισμοί πρόληψης υπάρχουν, αλλά οι συμμετέχοντες θα πρέπει να τους εφαρμόζουν με συνέπεια. Πρέπει απολύτως να διαχειριστούμε τους στρατιωτικούς κινδύνους».

Ο Γκρέμινγκερ θεωρεί ότι ο ΟΑΣΕ δεν είναι προετοιμασμένος για την εποχή του πολέμου στον κυβερνοχώρο και την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο. «Έχω έναν ειδικό για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ευτυχώς είναι ένας πραγματικός σούπερμαν, αλλά στο τέλος είμαστε πολύ αδύναμοι. Ο προϋπολογισμός για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα πρέπει να αυξηθεί. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα θέμα που πρέπει να επανεξετάσουμε» σημειώνει ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ.